rss      tw      fb
Keres

Augusztus 20. - Kövér László: megmaradni csak méltányossággal lehet

MTI 2010. augusztus 20., péntek 19:14

Megmaradni csak méltányossággal, türelemmel és arányérzékkel lehet - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken Pápán az Erzsébet-ligetben rendezett Szent István-napi ünnepségen.

"Ezer éve él a magyarság, e kis nép a nagyhatalmak viharzónájában, s megtanulta, hogy egyetlen kötelessége van önmagával és a világgal szemben: megmaradni" - hangsúlyozta a parlament elnöke a mintegy 300-350 ünneplő jelenlétében.

„Történelmi sorsa a magyarságot méltányosságra és óvatosságra tanította".

Túlzással, igazságtalansággal és vad indulatokkal lehet hódítani, de megmaradni csak méltányossággal, türelemmel lehet, és csak így lehet újra kezdeni - jelentette ki Kövér László. Csak a jog, a törvényesség maradéktalan betartásával, s a szükséges változások bölcs és megfontolt végrehajtásával.

Kövér László szerint ugyanis az elmúlt nyolc év a magyar államot "tetszhalott állapotba juttatta". Szerinte "a magyar szabadságra hivatkozva igyekeztek igazolni a törvénytelenség uralmát, szabadjára engedték a bűnözést, nem adtak esélyt a rendőrségnek a bűn üldözésére, e helyett hatalmi céloknak rendelték alá". A gazdasági fejlődésre, a versenyképességre hivatkozva igyekeztek az erősek érdekeit leverni a gyengéken; a gazdákon, a hazai vállalkozókon, a hitelfelvevőkön, a családokon és jótékonysági szervezeteken.

Kövér László szerint az elmúlt nyolc évben "az államot a magyar történelemben látott legnagyobb korrupcióval véreztették ki". Az idegen érdekeket önös érdekből kiszolgáló, erkölcsöt lábbal tipró hatalomgyakorlási mód ellen "példátlan nemzeti összefogás bontakozott ki".

Az új Országgyűlés felhatalmazást kapott az újrakezdésre, azaz arra, hogy visszatérjen az ezeréves útra - jelentette ki a házelnök: "arra az útra, amelyen a magyar nemzeti érdek, a magyar emberek érdeke az első".

A nemzet akaratából választott képviselők feladata az, hogy "újra berendezzük, újra otthonná tegyük ezt az országot minden polgára számára".

A házelnök szerint az újrakezdésben együtt lehet "az egész nemzet, az egész ország, mert csak együtt sikerülhet".

Csak együtt tudjuk megerősíteni a gazdaságot, a rendet és a közbiztonságot, együtt tudjuk megmenteni a csődtől a kórházainkat, és visszaadni a magyar oktatás régi rangját, fiataljainknak pedig az itthon való boldogulás reményét.

Kövér László szerint "eljött az idő, hogy a nemzet részeiként megtaláljuk az egymáshoz vezető utat". A Fidesz vezető politikusa II. János Pál pápát idézte, aki szerint: "a múltra való emlékezés nem más, mint a jövő iránti kötelezettség".

"Amikor Szent István műve előtt fejet hajtunk, ezzel azt mondjuk, hogy folytatjuk az örökségét, folytatjuk az ezeréves utat" - mondta Kövér László a szülővárosában tartott ünnepségen.