rss      tw      fb
Keres

Augusztus 20. - Több tízezren várják a tűzijátékot a Duna-parton

MTI 2010. augusztus 20., péntek 20:08

Több tízezer ember gyűlt össze a fővárosi Erzsébet híd és Margit híd között a Duna-parton, hogy megnézze az idei, az elmúlt évekhez viszonyítva sokkal szerényebbre tervezett ünnepi tűzijátékot; a rakétákat idén csak a folyón lévő uszályokról lövik fel.

Az attrakció kezdete előtt mintegy három órával már felsorakoztak a Dunán azok az uszályok, amelyekről majd a rakétákat kilövik: a Margit híd és a Lánchíd között kettő, míg a Lánchíd és az Erzsébet híd között egy uszály áll készültségben, közöttük rendőrségi motorcsónakok és tűzoltóhajók várakoznak.

Sokan - annak ellenére, hogy a tűzijáték idén is 21 órakor kezdődik - már este 7 óra előtt elfoglalták helyüket a parton, illetve a szállodák teraszain.

A fényparádé megkezdése előtt egy közös gyertyagyújtásra invitálták az embereket a Szabadság híd és a Margit híd közötti rakpart-szakaszra. A gyertyákat majd az erre az eseményre komponált Összefogás dalára gyújtják meg, és az e célból gyártott és 200 forintért megvásárolható gyertyákból származó bevételt az árvízkárosultak megsegítésére fordítják.

A 20 percig tartó tűzijáték alatt az Örömzene hallható majd, amely az Örömtánc tehetségkutató fesztivál győztes darabja, valamint a Henna együttes Áldás című dala, amelynek öttételes átdolgozását Szirtes Edina Mókus komponálta meg.

A tűzijátékot követően egy összetartozást jelképező meglepetéssel zárul a rendezvény.

Már órákkal kilenc előtt lezárták a forgalom elől az Erzsébet és a Lánchidat, és a gyalogosokat sem engedték fel a felújítás alatt álló Margit hídra. A Duna-parthoz vezető utakat szintén lezárták a közúti forgalom elől, az emberek tömegközlekedési eszközökkel juthatnak le a partra. A biztonsági szolgálat és a rendőrség a rakpartokhoz vezető lépcsők egy részét fémkordonokkal lezárta, hogy azokat szükség esetén menekülési útvonalként megnyithassa.

A tűzijáték kivitelezője a szombathelyi Kopula '96 Kft., a nettó 50 millió forintos költséget a cégvezető, Farkas Mihály vállalkozó fizeti, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az áfát vállalta át.