rss      tw      fb
Keres

Képzelt konferencia az egyház női áldozatairól

A kommunizmus áldozataira emlékező rendezvényt szervezett a Polgári Magyarországért Alapítvány és az 1956-os Kárpát-medencei Emlékbizottság. Az elhangzott előadások között volt, amelyik az üldözött egyházi emberekre, egy másik a kitelepítettekre, internáltakra emlékezett. Az MTI szerint Aczél Petra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense “utalt arra, hogy a kommunizmus egyik legfőbb ellenségének a nőket tekintette, mert ők vallásosabban éltek, mint a férfiak. Az anyákból munkások és traktorosnők lettek, sőt még a politikába is ‘bevitték’ a nőket.”
A kommunizmus, amely elvben az egyenlőséget és a megértést, egymás kölcsönös megbecsülését hirdette, ocsmány, védhetetlen dolgokra vette rá a túlbuzgó, hatalommániás embereket, okozott szenvedést, vezetett be diktatúrát, rettegést. A túlbuzgó, hatalommániás embereknek mindegy, mi a tan, nem a tartalomtól, hanem saját egyéniségüktől függően viselkednek kísértetiesen egyformán, vezetnek be diktatúrát, s okoznak szenvedést és rettegést.
Úgyhogy elképzeltem egy konferenciát, amely a Katolikus Egyház áldozatairól emlékezik meg. Azokról, akiket az Egyház nevében üldöztek, gyilkoltak meg, tartottak rettegésben, a szeretet, megértés, kölcsönös megbecsülés vallását keresztes hadjáratokkal, inkvizícióval, boszorkányok és „gyanúsan” gondolkodók népünnepéllyé emelt elégetésével, amerikai népirtással gyalázták meg.

Ezen a konferencián aztán valaki elmondaná, hogy az egyház egyik legfőbb ellenségének a nőket tekintette (mert vallásosabbak?), ezért sokkal gyakrabban vádolták meg őket boszorkánysággal; hogy a vallási dogmatizmus ordítóan patriarchális értékrendet betonoz be, noha a kánonból kihagyott gnosztikus evangéliumok értelmezésében Jézus nem volt macsó, csak azok a követői, akik az Írás tartalmát kanonizálták. És utalna arra is az előadó, hogy egyébiránt nő katolikus pap továbbra sem lehet. De az egyházi egyetemeken már taníthatnak, és ha kellőképpen védelmezik a nőellenes előítéleteket, akkor a politikába is beviszik őket. Csak nem tudom, hogy akkor most e két utóbbi jelenség is nőgyűlölet vagy mi.

(Sándor Klára)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!