rss      tw      fb
Keres

Két legyet egy csapásra!

Azt olvasom a Nagyítás című folyóiratban: „Közös nagy élményük volt az 1989–90-es rendszerváltozási hullám idején a kommunista diktatúrákból kilábaló közép-európai országoknak a jogállamiság visszaszerzése. Ennek a jogállamiságnak pedig szimbolikus, történelmi jelentőségű intézményei a törvényhozó és végrehajtó hatalomtól is független alkotmánybíróságok."
Nocsak, nocsak. És miként viszonyul ez a megállapítás a NENyi-hez? (ide kéretik mosolyjeleket képzelni!)
A leckét is jól mondják fel: az Alkotmánybíróság legyen független a törvényhozói és végrehajtói hatalomtól.
Hogy most képes lesz-e valóságos függetlenségre, az kétséges, de jó érzékkel veszi elő a Fidesz a kérdést, hogy miért nem Esztergomban működik ténylegesen az Alkotmánybíróság, ha egyszer a törvényben ez áll. Legyen az alkotmánynak külön fővárosa! Új épület, új helyszín az új alkotmányhoz! Ennyiben összegezhető az írás üzenete.
Ki figyel a tartalomra, ha a forma ki lesz fényesítve, ha a tekintélyt külsőségekkel pótolják? S merheti-e majd bárki megkérdőjelezni, hogy az Alkotmánybíróságot eléggé tiszteli az új kormányzat?
Két legyet is lehet egy csapásra ütni: egy finom célzással támogatható Meggyes Tamás jelenlegi polgármester, aki ugye már évekkel ezelőtt is ezt szorgalmazta, sikertelenül, ám fütyült mindenki a kezdeményezésre, ám most, 2010-ben megnyílik a lehetőség: „A szerencsés politikai konstelláció arra bátoríthatja a városvezetést, hogy kormányzati segítséget kérjen a törvényi előírások, a jogállami irányelvek betartása érdekében. Az esztergomiak azt látják a legcélravezetőbb megoldásnak, hogy 2014 őszére, a magyar alkotmánybíráskodás negyedszázados évfordulójára a város mindenben megfeleljen egy székhelyközponttal szemben támasztott követelményrendszernek.”

Augusztus 20-án  a város vezetése valóban a cselekvés mezejére lépett. A képviselőtestület ünnepi ülésen fogadott el határozatot arról, hogy  kezdeményezi a kormánynál, az Alkotmánybíróság működésének  helye Esztergom legyen. Kérik továbbá, hogy a kormány az Alkotmánybíróság székhelyét megyei jogú városi címmel ismerje el. A „legpikánsabb” érvet mindenképpen szeretném megosztani az olvasóval, így hangzik: „… az Alkotmánybíróság függetlenségét erősítené a területi függetlenség elve, mert így a szervezet elkülönülne az egyéb hatalmi ágak székhelyétől”.

Erre valóban nem gondoltunk, hogy a függetlenségnek mennyi szempontja lehet! És milyen szerencse, hogy ennek a függetlenségi szempontnak az Alkotmánybíróság maradéktalanul meg fog felelni!

Az, hogy Esztergom megkapja végre az Alkotmánybíróságot és a megyei jogú város rangját, mikor máskor kerüljön elő, ha nem most, az önkormányzati választási kampányban? Miközben szinte minden egyéb párt választói szeretnék leváltani végre a hírhedtté vált fideszes polgármestert, de úgy tűnik nincs hatékony taktikájuk erre. Ismét befuthat a régi-új jelölt.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!