rss      tw      fb
Keres

Salzburg Fórum - A közlekedésbiztonságról és a sportesemények biztonságáról tárgyalnak a belügyminiszterek

MTI 2010. augusztus 25., szerda 19:43

Elsősorban a közlekedésbiztonságról és a jelentős sportesemények biztonságáról tárgyalnak a csütörtökön kezdődő Salzburg Fórumon részt vevő közép-európai országok belügyminiszterei - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

A Salzburg Fórum célja a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a regionális együttműködés erősítése a belbiztonsággal összefüggő kérdésekben, az uniós érdekérvényesítés javítása, továbbá a szorosabb kooperáció kialakítása a harmadik országokkal. A csütörtöktől szombatig tartó miniszteri konferenciát idén tizedik alkalommal rendezik meg a társulást kezdeményező Ausztriában. A 2000-ben létrejött közép-európai biztonsági partnerség keretein belül Ausztria, Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia belügyminiszterei egyeztetnek.

Az idei tanácskozáson a tárcavezetők áttekintik a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség országaival kapcsolatos kezdeményezéseket is.

Az Európai Unió állam- és kormányfői 2009 májusában állapodtak meg prágai csúcstalálkozójukon, hogy létrehozzák a keleti

partnerségi programot, szorosabbra fűzik kapcsolataikat Ukrajnával, Fehéroroszországgal, Moldovával, Grúziával, Azerbajdzsánnal és Örményországgal.

A csütörtökön kezdődő miniszteri találkozón a tervek szerint a belügyminiszterek elfogadják a Salzburg Fórum következő tízéves időszakára szóló stratégiai programját, a Vízió 2020 nevű dokumentumot, amely értékeli az elmúlt tíz év eredményeit, és felvázolja a jövőbeli együttműködési lehetőségeket.

Pénteken megfigyelőként Horvátország is részt vesz a konferencián és meghívást kaptak a nyugat-balkáni országok és Moldova belügyminiszterei is.