rss      tw      fb
Keres

Együttműködési hullám(völgy)

„A Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat ’kaszinótojásos’ rongálását egyes sajtóorgánumok összefüggésbe hozták az Magyarországi Szociáldemokrata Párt nevével. Dr. Kapolyi László elnök és az MSZDP vezető szervei elhatárolódnak az ilyen és az ehhez hasonló cselekményektől és méltatlannak találják, hogy egy 120 éves demokratikus párt nevét össze próbálják kötni ilyen provokációkkal.”

Ez a közlemény az MSZDP honlapján olvasható, feltehetően azért, mert a nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát kaszinótojással bekenő ügyvéd , aki már fesztivált is rendezett az Orbán-bullák ellen, magát korábban az MSZDP képviselőjelöltjeként definiálta.

Árnyalja az elhatárolódási aktust egy másik nyilatkozat megjelenése, ezúttal az együttműködésről. Erről meg az ATV Egyenes beszéd című műsorában hallhattunk, Schmuck Andortól. Ez a BENYi : a Budapestiek Együttműködési Nyilatkozata, amit sajnos nem tanulmányozhattunk, mert sehol sem sikerült fellelni a neten. (Az MSZDP honlapján sem.)

Így arra kellett szorítkoznunk, amit hallhattunk és olvashattunk róla.

A Népszabadság például hozzájutott a szöveghez, mert idézi is: „… a dokumentum tulajdonképpen a második Orbán-kormány által az Országgyűléssel elfogadtatott Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának egy átírt verziója. Formáját és elnevezését tekintve ugyanis mindenképpen a NENYI-re hasonlít. ’Kísértet járja be Budapestet, a populizmus kísértete! 2010-ben, az elmúlt évtizedek annyi szellemi és fizikai megpróbáltatása, a '45-ös bombázások, az '56-os belövések, a megszállás és a magunk mögött hagyott 20 év után Budapest végre visszaszerezheti önbecsülését, gyakorolva az önrendelkezés jogát és képességét’- így kezdődik a Schmuck-féle együttműködési nyilatkozat. A dokumentum szerint a budapesti választás eredménye az egész országra kihatással van, a fővárosiak döntését egész Magyarországnak ’el kell ismernie és tiszteletben kell tartania’.” (A BENYi-t nemcsak Schmuck, de Kapolyi László volt szocialista képviselő, az MSZDP jelenlegi elnöke is ellenjegyezte.)

A Népszabadság szerint Schmuck Andor tréfát csinál a NENYi-ből, ám ebben nem lehet biztos az, aki követte az ATV-beli interjút vele, illetve ismeri a fent idézett közleményt.

(Nem tudjuk, hogy mi állhat az események mögött az MSZDP belső viszonyai szempontjából, tehát hogy Dániel Péter kaszinótojásos akciója miért vállalhatatlan az MSZDP számára. Erről meglehet a véleményünk, de pártbelügy. Sokkal érdekesebb az, hogy mit jelent a BENYi ezzel a körítéssel, az elhatárolódó közleményt is beleértve. Miért hasznos ez, és kinek? Ez bizony már mindenkire tartozik.)

Van netán valami eredeti gondolat abban a feltételezésben vagy állításban, hogy együttműködni jobb, mint egymás ellenében dolgozni?

Nem hiszem. Ez evidencia. Nagyjából pedig ez az egyetlen ok, amelyet Schmuck fel tudott hozni a nyilatkozatuk mellett vagy mentségére, buzgón hivatkozva a NENYi-re, hogy az is az együttműködésről szól.

Ha a szöveg egyes idézett fordulatait olvassuk, akkor gondolhatnánk paródiának is, de egy paródiához valószínűleg nem szabad elfelejteni, hogy a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozattal nem az a baj, hogy együttműködést ajánl, hanem hogy átírja a közelmúlt történelmét, egy politikai nyilatkozatot diktátummá tesz a kötelező kifüggesztéssel. Ez sokkal komolyabb dolog annál, hogy egy geg kedvéért éppen a lényegről feledkezzenek meg. De sajnos szó sincs gegről. Sajnos arról van szó, hogy ekkora a demokráciadeficit.

Úgy tűnik, megéri elhatárolódni a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozattal szembeni tiltakozástól, majd kiadni egy sajátot, amelynek komolytalansága szembeötlő. Lehet ezt legitimálni azzal, hogy egy diktátumot jóindulatú ajánlatként tüntetünk fel. Holott mindazt, amit Schmuck a BENYi ürügyén előadott, e nélkül is el lehetett volna mondani, annak, akire hat. (Ha vannak ilyenek?) És ha csak arra volt jó, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon a programja, a cinikus szemhunyás a NENYi valós üzenete felett kicsit nagy ár érte.

Nem csoda, ha a demokrácia védelmében szervezett minden civil tiltakozás a mai hazai politikai közegben hamvába hal.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!