rss      tw      fb
Keres

Egy új közmondást ajánlok Orbán Viktor figyelmébe

Szeretném felhívni Orbán Viktor figyelmét egy angol mondásra, mivel tudom, hogy kedveli a közmondásokat. A mondás így hangzik: „You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.” Körülbelül így lehetne lefordítani magyarra: „Mindig becsaphatsz néhány embert; néha becsaphatsz minden embert; de mindig nem tudsz becsapni minden embert.”

Nem is tudom, miért jutott eszembe ez a mondás. Tán csak nem azért, mert Orbán Viktor megint be akarja csapni a világot? Amikor a forint hirtelen megint gyengülni kezdett hétfőn, Matolcsy György, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője és a kormány gazdasági „szakembere” rájött, hogy talán mégis meg lehetne nyugtatni a piacokat azzal, ha újra meglebegteti az IMF-fel megszakított tárgyalások folytatását, és egy új hitel felvételét. A Bloombergen azonnal meg is jelent a hír, s a megjelenése után néhány perccel a forint erősödni kezdett. A cikkben arról is lehetett olvasni, hogy megegyezés az IMF-fel biztosra vehető.

Ez a hír annyira meglepte a magyar médiát, hogy mielőtt MTI leközölte volna a Bloomberg információját, felhívták a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályát, amely megerősítette a hírt, de a kijelentő módból feltételes mód lett: a tárgyalások „folytatódhatnak”. Már ekkor sem hitték el egyes elemzők, hogy a magyar kormány komolyan gondolja a tárgyalások újrakezdését. A Nomura egyik elemzője egyszerűen blöffnek titulálta a bejelentést. Egyszerűen nem tudta elhinni, hogy a magyar kormány eddigi erős IMF-ellenes retorikája után lehetséges lenne egy ilyen lépés. És valóban, másnap reggelre már megváltozott a Nemzetgazdasági Minisztérium véleménye. Kijelentették ugyanis, hogy „eddig sem volt, és a jövőben sincs szükség új hitelmegállapodásra”. Azt is világossá tették, hogy az őszre várható tárgyalások mindössze a szokásos, minden országgal lezajló gazdaságpolitikai konzultáció keretében történnek majd. És mi történt? Újra zuhanni kezdett a forint. Szerdán este egy euróért 284,46 forintot kellett adni, de napközben volt az már 295,31 is.

Nagyon úgy néz ki, hogy Orbán Viktornak sikerült az ország lakosságának felét elég könnyen becsapni, de a piacokat nehezebb lóvá tenni a szokásos fideszes trükkökkel. Én a helyében komolyan elgondolkodnék a fenti angol mondáson. Állítólag Abraham Lincolntól való, aki bölcs ember volt és jó politikus.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!