rss      tw      fb
Keres

Varga Mihály: várhatóan a kormányváltás után el kell kezdeni a tárgyalásokat az IMF-fel

MTI 2010. február 28., vasárnap 21:20

Tekintettel arra, hogy a 2010-es költségvetés "már csak papíron létezik", valószínűleg már a kormányváltás után el kell kezdeni a tárgyalásokat az IMF-fel - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.

Arra a kérdésre, igazak-e sajtóhírek, hogy az IMF a 7 százalékos államháztartási hiányt nem nézné jó szemmel, de 5-5,5 százaléknál még "becsuknák a szemüket", Varga Mihály azt felelte, hogy nincs felhatalmazva arra, hogy a tárgyalásaik minden eleméről beszéljen. De, mint mondta, a Fidesz és az IMF képviselőinek legutóbbi megbeszélése két órán át tartott, s "nagyon sok elemét" végigvették benne a magyar gazdaságnak.

"Abban maradtunk, hogy most mindenki megvárja a választásokat" - mondta, hozzátéve: szerinte a Fidesznek is az a helyes, ha ezt teszi, és utána kell majd eldönteni, hogyan tovább.

A politikus szerint egyébiránt három lehetséges forgatókönyv van. "Az egyik, hogy egy új kormány megvárja, amíg kifut ez a mostani szerződés, 2010 októberéig, és akkor kezd majd egy tárgyalást. A másik lehetőség, hogy már a kormányváltás után egy tárgyalás elindul, és a harmadik lehetőség, hogy a kormányváltás után az októberig terjedő időszakban felkészülünk egy másfajta helyzetre. Én annak látom a legnagyobb esélyét - tekintettel arra, hogy a 2010-es költségvetés már csak papíron létezik -, hogy egy kormányváltás után majd el kell kezdeni a tárgyalásokat."

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ezek szerint megváltoztatják-e a költségvetést, azt felelte: "igen", ezt tervezik.

A miniszterelnök az utóbbi időben sok mindenről beszélt, csak arról nem, hogy milyen állapotban lévő országot ad át az új kormánynak - tette hozzá, éppen ezért az újonnan felálló kabinetnek először leginkább tájékozódnia kell. Ő azt szeretné remélni, hogy az átadás-átvétel szakasza nem nyúlik el túlságosan hosszúra, de a Malév tulajdonlásában bekövetkezett legfrissebb fejlemények is azt jelzik, hogy még számos olyan finanszírozási kényszer jelentkezhet, amellyel ők eddig még nem számolhattak.

A gazdaság állapotának pontosabb ismerete nélkül legfőképpen csak irányokról lehet beszélni - mondta Varga Mihály, aki a szem előtt tartandó gazdaságpolitikai irányok sorában egyebek mellett a munkahelyteremtést, az adócsökkentést és a családok támogatását is megemlítette.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi világgazdasági válság során mindezt egyszerre hogyan tartja végrehajthatónak, a Fidesz politikusa azt felelte: ugyanúgy, ahogyan azt a Fidesz egyszer, 1998 és 2002 között már megtette. Arra a megjegyzésre, hogy akkor nem volt ilyen súlyos világgazdasági válság az országban és szűkebb és tágabb környezetében, azt mondta, hogy akkor is volt világgazdasági válság, hiszen éppen arra az időre esett az orosz piac és az az ázsiai piacok összeomlása.

Számos elemző szerint a világgazdaságban már megindult egy lassú stabilizáció - emlékeztetett Varga Mihály, hozzátéve: nekik már ennyi is elég lesz ahhoz, hogy a terveik végrehajtását elkezdjék.