rss      tw      fb
Keres

A Financial Times tíz pontban az orbáni gazdaságpolitikáról – 2010. augusztus 26.

A Népszava mai számában közzétette, hogyan látja Orbán gazdaságpolitikáját [és Kósa Lajos megszólalásait] a Financial Times


"1. Orbán Viktor a választásokon adócsökkentést és munkahelyteremtést ígért, valamint azt, hogy újratárgyalják az IMF-fel megkötött megállapodásban szereplő költségvetési hiánycélt.

2. Orbán Viktor elsöprő győzelmet aratott a választásokon, kormányának tisztségviselői azonban napokkal később Görögországhoz hasonlították Magyarország helyzetét.

3. Orbán bejelentette 29 pontos gazdasági tervét, amely többek között 200 milliárd forintos megtakarítást is tartalmaz. Ígéri, hogy tartják az idei évre ígért 3,8 százalékos hiánycélt, ezzel

is próbálja megnyugtatni a nemzetközi befektetők idegeit.

4. Fideszes politikusok közleményei szerint szeretnék meghosszabbítani a Nemzetközi Valutalappal létrejött korábbi megállapodást, és új szerződést szeretnének 2011-től.

5. De a magyar kormány és az IMF közötti tárgyalások megszakadása egy sor politikai nézetkülönbséget szült.

6. Ezek után Matolcsy György gazdasági miniszter azt mondja, hogy szeptembertől folytatódnak a tárgyalások az IMF-fel.

7. Ugyanakkor parlamenti felszólalásában Orbán Viktor azt mondja, hogy helyre akarja állítani az ország gazdasági önszabályozását, és nincs szükségük ehhez az IMF-es hitelekre, csak az EU segítségét igénylik.

8. A felzúdulások ellenére a forint stabilizálta helyzetét, köszönhetően a kedvező globális piaci kilátásoknak. De augusztus végén a forint ismét nagyot zuhant, szétzúzva ezzel a kedvező előrejelzéseket, amit a befektetők úgyis nehezen emésztettek meg.

9. Erre Magyarország gazdasági minisztériuma haladéktalanul bejelenti, hogy folytatják a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal ősszel, és mindenképpen megállapodásra fognak jutni. De Kósa Lajos később tisztázza, hogy ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy Magyarország újabb hitelkeretet kér az IMF-től.

10. Vajon mi következik még…?"


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!