rss      tw      fb
Keres

Tanévnyitó - Borsodban az árvíz sújtotta településeken is megkezdődött a tanítás

MTI 2010. szeptember 1., szerda 11:07

Az árvíz sújtotta Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeken is megkezdődött szerdán a tanítás, Felsőzsolcán például minden alsó tagozatos diák iskolatáskát kapott ajándékban a Máltai Szeretetszolgálattól.

A Miskolchoz közeli, hétezer lakosú városban a június eleji árvíz miatt 201 ház összedőlt, 1800 ingatlan megrongálódott, köztük számos intézmény épülete is. Az iskola rendben várta a tanulókat, a Máltai Szeretetszolgálattól 2198 iskolatáskát kaptak az alsó tagozatos gyerekek.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az áradat nem kímélte a felsőzsolcai Platthy Ida Napközi Otthonos Óvodát sem, az épület jelentős károkat szenvedett: a padlóburkolatok, burkolt falfelületek, elektromos csatlakozások, valamint a bútorzat teljes egésze megsemmisült, és károsodott az épülethez tartozó park és játszótér is.

Az óvodába 136 felsőzsolcai apróság jár nap mint nap. Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. igazgatósága arra az elhatározásra jutott, hogy az óvoda árvíz utáni felújításáról, helyreállításáról - a felújítási költségek döntő részét magára vállalva - gondoskodik. Ezen felül az energiahatékonyság jegyében korszerű, hőszigetelt nyílászárókra cseréli a régi ajtókat, ablakokat, illetve a melegvíz-ellátást napkollektor beépítésével gazdaságosabbá teszi. Ennek eredményeként a gyerekek szeptember 7-én vehetik birtokba a felújított, modernizált óvodát.

Edelényben az árvíz miatt csúszott a helyi gimnázium felújítása, amelynek építése jelenleg is tart. Emiatt a szomszédos 1-es számú általános iskolában kell megoldani a középiskolás diákok oktatását. Az önkormányzat az MTI-vel közölte: a gimnázium átadási határideje szeptember második fele.

Az általános iskolát - ahol korábban az árvízi védekezésben résztvevőket szállásolták el, valamint itt tárolták az adományokat is - időben rendbe hozták, így minden tanterem megfelelően fogadta az iskolakezdéskor a diákokat.

Szendrőben voltak kisebb hibák az iskolában és az óvodában, a víz itt is károkat okozott, de ezeket kijavították, a bajbajutott családokat pedig ruhaneműkkel, tanszertámogatással segítették a tanévkezdéshez.

Boldván is elindult a tanév, reggel nyolckor tanévnyitót tartottak, két és félszáz gyerek kezdte meg idén a tanulmányait.

Hernádszentandráson megpróbálták tehermentesíteni a szülőket az iskolakezdési költségek alól, több segélyszervezettől kaptak füzetcsomagot, tanszereket a gyerekek, az önkormányzat pedig átvállalta a családoktól - azoktól, akiknek fizetni kellene érte - a tankönyvek árát. A középiskolásoknak 10 ezer forintos, a felsőfokú oktatásban résztvevő, nappali tagozatos hallgatóknak pedig 15 ezer forintos beiskolázási támogatást adtak - közölte a helyi önkormányzat.