rss      tw      fb
Keres

A Magyar Köztársaság elnöke érdemérmet nevezett el önmagáról

„Előoldalán a Magyar Köztársaság címere címertartó angyalpárral, hátoldalán DR. SCHMITT PÁL KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉRDEMÉRME felirat látható.”

A köztársasági elnök 223/2010. (IX. 2.) KE határozata
A Köztársaság Elnökének Érdemérme és a Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel
kitüntetések alapításáról

A Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következők szerint rendelkezem:

1. A Köztársaság Elnökének Érdemérme és a Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel elnevezéssel kitüntetéseket alapítok.

2.1. A Köztársaság Elnökének Érdemérme (a továbbiakban: Érdemérem) kitüntetés annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki életútjával, szakmai tevékenységével kiemelkedő érdemeket szerzett, különösen a tudományok, az ifjúság nevelése, az elesettek és hátrányos helyzetűek támogatása, a természeti környezet megóvása terén, valamint művészi alkotói és előadói, illetve a köz szolgálatában végzett tevékenységével.

2.2. A Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel (a továbbiakban: Díszoklevél Éremmel) kitüntetés a magyar nemzet közösségének szolgálatáért személyeknek, intézményeknek vagy településeknek adományozható.

3. Az Érdemérem és a Díszoklevél Éremmel kitüntetést a köztársasági elnök adományozza. Az adományozást a köztársasági elnök a Magyar Közlönyben közzéteszi.

4.1. Az Érdemérem 60 mm átmérőjű, aranyozott ezüst (925 ezrelék finomságú) anyagú érem. Előoldalán a Magyar Köztársaság címere címertartó angyalpárral, hátoldalán „DR. SCHMITT PÁL KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉRDEMÉRME” felirat látható. Az Érdemérmet díszes adományozó levél kíséri, melynek szövegezése mindig egyedileg készül.

4.2. A Díszoklevél Éremmel kitüntetés szövegezése mindig egyedileg készül 400 X 200 mm-es méretű, a köztársasági elnök vízjeggyel ellátott papírjára. A díszoklevelet 45 mm átmérőjű ezüst (925 ezrelék finomságú) anyagú érem kíséri. Előoldalán a Magyar Köztársaság címere címertartó angyalpárral, hátoldalán „DR. SCHMITT PÁL KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK EZÜSTÉRME” felirat látható.

5. Az Érdeméremhez hordható aranyozott ezüst, a Díszoklevél Éremmel kitüntetéshez ezüst, 12 mm nagyságú címertartó angyalpár által tartott magyar címer kitűző tartozik.

6. Az Érdemérem és a Díszoklevél Éremmel kitüntetés adományozásának tárgyi feltételeiről, az Érdemérem és a Díszoklevél Éremmel kitüntetés tulajdonosainak nyilvántartásáról, továbbá az adományozás közzétételéről a Köztársasági Elnöki Hivatal gondoskodik.

Budapest, 2010. szeptember 2.

Schmitt Pál s. k.,
köztársasági elnök

(Magyar Közlöny, 104. szám, 2010. szeptember 3.)