rss      tw      fb
Keres

IMF: nem volt tárgyalás a Fidesszel

MTI 2010. március 2., kedd 15:52

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem folytatott tárgyalásokat a Fidesszel - mondta kedden a Reuters hírügynökségnek a nemzetközi pénzügyi szervezet budapesti állandó irodájának vezetője.

Irina Ivascsenko hozzátette: "informális eszmecserét" ugyanakkor folytattak a legnagyobb ellenzéki párt képviselőivel. "Eszmecserét folytattunk a magyar gazdaság helyzetéről, és az IMF bemutatta világgazdasági előrejelzését" - mondta a szakember.

Az informális találkozón a Fidesz képviselői azt mondták, hogy kormányra kerülése esetén a párt a költségvetési hiány csökkentésére törekedik - mondta az IMF budapesti irodavezetője.

Irina Ivascsenko hozzátette: a bruttó hazai termék (GDP) arányában számolt "2010-es államháztartási hiánycél még mindig 3,8 százalék."

Szapáry György, volt jegybanki alelnök, aki a Fidesz delegációjának a tagjaként vett részt a megbeszélésen, korábban az MTI-nek elmondta, hogy az új kormány a megalakulása után mihamarabb tárgyalásokat fog kezdeni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és ebben egyetértés volt a Fidesz és az IMF-küldöttség tagjai között februárban, amikor az IMF delegációja Magyarországon járt.

"Elmondtuk, hogy a Fidesz elkötelezett a pénzügyi stabilitás mellett, de számokról nem beszéltünk, hiszen a Fidesz akkor tud csak leltárt készíteni a valós helyzetről, ha kormányra kerül. Semmilyen előzetes megállapodás nem történt, nem is történhetett, hiszen az IMF nem pártokkal, hanem kormányokkal állapodik meg" - hangsúlyozta Szapáry György.