rss      tw      fb
Keres

Háromszáz korbácsütésre ítéltek egy szaúdi nőt, mert férfi kísérő nélkül jelent meg a bíróságon

MTI 2010. március 3., szerda 16:42

Másfél éves börtönbüntetésre és háromszáz korbácsütésre ítéltek egy nőt Szaúd-Arábiában, mert panaszt emelt több tisztségviselő ellen és férfi kísérő nélkül jelent meg a bíróságon - közölte szerdán a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet.

A HRW közleménye szerint Szauszan Szalimot még februárban ítélte el az északi országrészben fekvő Kászim tartománybeli Rász város bírósága.

A nő előzőleg különböző tisztségviselőknél, köztük Abdallah királynál is panaszt emelt amiatt, hogy a szaúdi igazságszolgáltatás szerinte éveken át visszaéléseket követett el vele szemben.

A kétfős bírói tanács viszont bizonyítva látta, hogy a nő 118 hamis panaszt emelt különböző tisztségviselők - köztük az ítéletet meghozó egyik bíró - ellen, s 2004 és 2008 között férfi kísérő nélkül jelent meg a bíróságon.

A HRW szerint az ítéletet meghozó egyik bíró, Habib Abdallah al-Aszka korábban zaklatta a nőt, megpróbálta rábeszélni, hogy váljon el adósságok miatt bebörtönzött férjétől, ám az asszony elutasította a férfi sorozatos közeledési kísérleteit. A nő kálváriája ezután kezdődött, 2008-ban tisztségviselők többször felrótták neki, hogy férfi kísérő nélkül merészelt megjelenni a hivatalokban.

Az ultrakonzervatív muzulmán királyságban a nők nem tartózkodhatnak nyilvános helyen anélkül, hogy környezetük valamelyik férfi tagja ne kísérné őket.