rss      tw      fb
Keres

Olvassunk figyelmesebben

Mészáros Tamás a hétfői Újságíró Klubban (ATV) úgy gondolta, hogy a bírósági ítélet, amely szerint Debreczeni József rágalmazást követett el „A diktatúra árnyéka” című írásában (Népszabadság, 2008. szeptember 21), helyénvaló volt mert Debreczeni nem volt elég óvatos, amikor olyan „tényekről” beszélt, amelyekről 2008 szeptember végén még nem tudhatott. Március 2-i műsorában Orosz József is megkérdezte Debreczenit, hogy a publicista akkori véleménye továbbra is megáll-e a lábán, illetve „nem elhamarkodottan” alkotott-e véleményt. Hiszen, mondta, „Pontosan így fogalmazol: ’Nézzük a tényeket’.” Tehát alapjában véve Orosz is úgy gondolja, hogy Debreczeni hibát követett el, hiszen azzal kezdte a cikkét, hogy „nézzük a tényeket.”

Csakhogy Debreczeni második mondata így hangzik. „A Nemzetbiztonsági Hivatal információi és a rendőrségi nyomozás (NNI) eredményeként napvilágra került, hogy egy vagyonvédelmi cég (UD Zrt.) titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel való információszerzés céljára.” Tehát a „tények” a Nemzetbiztonsági Hivatal információi által elérhető anyagokra vonatkoznak. Szerintem, ha az írás bevezető mondatai így hangzottak volna: „Ezek a tények. Egy vagyonvédelmi cég (UD Zrt.) titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel való információszerzés céljára,” akkor bizony Debreczeni hibát követett volna el. De ő nem ezt mondta.

Ezért egyet kell értenem Kende Péterrel, aki azt írta: „az ítélet a magyar igazságszolgáltatás szégyene, amire még évtizedek múlva is mint a korlátoltság és elfogultság elrettentő példájára fognak emlékezni.”

Ami pedig az Országos Igazságszolgáltatási Tanács véleményét illeti, lehet, hogy Debreczeninek talán nem kellett volna azonnal a Fideszre utalnia azzal, hogy azt mondta: „Ma délután a jövő elkezdődött.” Helyette inkább felhívhatta volna a bírák figyelmét, hogy ideje megtanulniuk figyelmesen olvasni.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!