rss      tw      fb
Keres

Új Szó: önkormányzatok bizonytalansága március 15-ével kapcsolatban

MTI 2010. március 4., csütörtök 9:19

Az államnyelvtörvény miatt több dél-szlovákiai önkormányzat bizonytalan, hogyan ünnepelje meg március 15-ét. Van, ahol a „biztonság kedvéért” a szlovák himnuszt is lejátszanák, a szónoklatok pedig egyes helyeken kétnyelvűek lesznek - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

Az újság értesülései szerint több ünnepi szervező – köztük az önkormányzatok – elbizonytalanodtak, s attól tartanak, hogy ha nem szlovák „elemekkel” bővítve szervezik a programokat, akkor a kulturális minisztérium megbünteti őket. A legjellemzőbb példa, hogy a magyar szónoklatokat szlovákul is felolvassák, de van hely, ahol a magyar himnuszt „kiegyensúlyozandó”, a szlovák himnuszt is lejátszanák.

"Az aggodalmak ebben az esetben teljesen fölöslegesek. A szlovák nyelvtörvény ugyanis egy szót sem ejt a szlovák himnusz lejátszásáról, a többi nemzeti himnusz játszása, éneklése sem szerepel benne. A szónoklatoknak sem kell elhangzaniuk szlovák nyelven. A szervezőknek csak arra kell ügyelniük, hogy ha valaki szlovákul kívánna felszólalni, akkor ezt kötelesek lehetővé tenni számára. A jogszabály szerint ugyanis mindenkinek joga van beszédét szlovákul elmondani" - mutat rá a napilap.

A törvény szerint a rendezvények felvezető szövegének szlovákul is el kell hangzania. „Nincs előírva, hogy először magyarul vagy szlovákul kell elmondani, illetve, hogy mit kell tartalmaznia” – mondta a lapnak Tóth Károly, a nyelvtörvénnyel kapcsolatos jogsegélyoldalt működtető Fórum Intézet igazgatója. „Lehet tehát annyi is, hogy szevasztok” – tette hozzá az intézmény vezetője. „A magyar himnusz szabadon lejátszható” – fejtette ki Tóth, ez nem ütközik egyetlen hatályos szlovák jogszabályba sem. A rendezvényre hívó plakátoknak ugyanakkor kétnyelvűeknek kell lenniük, ha nyilvános helyen vannak elhelyezve - zárja írását az Új Szó.