rss      tw      fb
Keres

Gyurcsány Ferenc






Rendesen át vagyunk verve

A hír: Orbán Viktor szombaton interjút adott a Veszprémi Naplónak. „A forint árfolyamáról szólva a miniszterelnök kifejtette: azt nem magyarországi események befolyásolják.

A Nemzeti Ügyek (és a bánat tudja csak, hogy mi minden más) Kormánya mossa kezeit, és azt mondja, hogy neki kérem semmi köze nincs a forint gyengüléséhez. Az kérem a múlt bűne, és egyébként is, a nemzetközi pénzügyi folyamatok következménye. Mi tehet az ember? A többség nem igazodik ki a nemzetközi pénzügyek világában, ezért vagy elhiszi, amit hall, vagy nem. De ne legyünk már ilyen balgák! Az internet világában gyorsan ellenőrizhetjük, vajon igazat mondott-e a „sohanemhazudik” miniszterelnök.

De mielőtt elkezdünk kalandozni az interneten, egy rövid kitérőt kell tegyünk. Hogyan tudhatjuk meg, hogy valóban csak a nemzetközi hatások, vagy esetleg a hazai ügyek is befolyásolják a forint árfolyamát? Mondjuk úgy, hogy megnézzük, miként viselkedett a cseh korona vagy a lengyel zloty. Ha ezek a devizák is éppen úgy gyengültek a svájci frankhoz képest, mint a magyar forint, akkor nincs mese, igaza van a miniszterelnöknek. Ha mi kevésbé gyengültünk, akkor jobbak vagyunk, mint ők, ha jobban gyengültünk, akkor mi rosszabbul tettük a dolgunkat, mint az említett két ország.

Na most akkor induljunk kalandra, hívjuk ezt helyszíni bizonyításnak!

Nyissuk ki például a www.finance.yahoo.com oldalt. A bal oldali sávon találni fogunk egy „currency converter” (devizaváltó) funkciót, amellyel nagyon izgalmas dolgokat művelhetünk. Írjuk be például, hogy egy svájci frank (chf) hány forint (huf). Ekkor megkapjuk az aktuális árfolyamot. Ha kicsit lejjebb megyünk, akkor megnézhetjük, miként alakult az árfolyam az utóbbi öt napban (view 5 day trend). Most érkeztünk meg oda, ahová el akartunk jutni. A felnyíló oldalon nemcsak váltogathatunk különböző hosszúságú idősorok között ( három hónap=3m, 1év=1y stb.), hanem azt is megtehetjük, hogy a mi svájci frank–magyar forintunkat összehasonlítjuk (a compare szóval megjelölt ablakot kell kitölteni) a svájci frank–lengyel zloty (pln) vagy éppen a cseh korona (czk) árfolyamával.

De fejezzük is gyorsan be a technikai ügyeket.

Mit lehet látni a grafikonokon? Azt például, hogy az utóbbi egy évben a lengyel és a magyar deviza nagyjából együtt mozgott. Aztán idén tavasztól mi nagyjából hét százalékkal lemaradtunk a zloty mögött. Lényegében ugyanez a helyzet a cseh koronával is. Ha valakinek van kedve, megcsinálhatja ugyanezt az euróárfolyammal is. Na, találják ki, mit fognak látni? Nagyjából ugyanezt.

Magyarország devizája Orbán kormányzása alatt nagyjából hét százalékot veszített a lengyel zlotyhoz és a cseh koronához képest is. Ez az Orbán-kormány bizonyítványa, hiába mutogat visszafelé, vagy éppen a nemzetközi helyzetre.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének utolsó negyedéves jelentése szerint a háztartások össze devizahitele 4844 milliárd forint volt. Na kérem, ennek mennyi a hét százaléka? Jelentem, 339 milliárd forint.

Vajon akkor ennyibe kerül nekünk Orbán szabadságharca?

Nem teljesen. Hiszen vannak, akiknek van devizabetétük vagy devizajövedelmük, őket nem érinti az árfolyam csökkenése.

Másrészt viszont vannak újabb tételek.

Az államnak és a cégeknek devizában fennálló adóssága (csak ez utóbbi is közel négyezer milliárd forint) is megszenvedik az árfolyamcsökkenést.

Ha többet költünk hiteltörlesztésre, akkor kevesebbet vásárolunk, az csökkenti a keresletet, azaz a gazdasági növekedést. Nesze neked növekedésélénkítő gazdaságpolitika!

Aztán itt van még az importárakon keresztül növekvő infláció. Ez még akkor is nő, ha éppen a csökkenő kereslet miatt nehéz áthárítani a költségeket a fogyasztókra. De bárhogy is, mindenki veszít, mert csökken a pénze, a jövedelme, a nyugdíja értéke.

Észhez kellene térni.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!