rss      tw      fb
Keres

Újabb Amerikába örökbe fogadott orosz gyerek halt bele nevelőszülei bántalmazásába

MTI 2010. március 4., csütörtök 13:30

Újabb Amerikába örökbe fogadott orosz kisgyerek halt meg, mert feltehetően nevelőszülei addig bántalmazták, amíg bele nem halt sérüléseibe - jelentették orosz lapok csütörtökön.

Az újságok azonban hozzáfűzik, hogy Oroszországban is egymást érik a gyerekek elleni bűncselekmények. Ezeket örökbe fogadó és "édes" szülők egyaránt elkövetik.

Az üggyel foglalkozik az orosz külügyminisztérium - amelyet aggaszt az Amerikába örökbe adott gyerekek sorozatos halála - és az orosz ügyészség is.

Ivan és Darja Szkorobogatov ikerpárt 1993-ban fogadta örökbe egy amerikai házaspár Cseljabinszkban, egy állami akkreditációval rendelkező amerikai ügynökség segítségével. A Craven házaspár számtalan dokumentumot mutatott be, köztük lélektani alkalmasságukról szólót is, s az örökbeadásról bíróság döntött.

A kisfiú tavaly augusztusban halt meg egy koponyasérülés következtében, de kis testén több mint 80 zúzódást és sebet találtak. A szülőkre már jóval korábban felfigyeltek a hatóságok a kisfiú örökös sérülései miatt, és el is vették tőlük a gyereket, de miután a vádakat nem tudták bizonyítani, Dasa és Vanya visszakerült a családba.

A házaspár ellen most vádat emeltek, és Pennsylvania államban, ahol élnek, akár halálbüntetés is kiszabható rájuk.

Pavel Asztahov orosz gyermekjogi ombudsman szerint eddig 17 Oroszországból örökbe fogadott gyerek vesztette életét Amerikában szülői bántalmazás következtében.

A hivatalos adatok szerint a Szovjetunió széthullása óta mintegy 60 ezer orosz gyereket fogadtak örökbe külföldiek.

A Vedomosztyi című tekintélyes orosz lap azonban szerkesztőségi kommentárjában ehhez hozzáfűzte: csak 2008-ban Oroszországban több mint 1900 gyerek vesztette életét - többnyire családon belüli - erőszak következtében, több mint 26 ezer szenvedett sérüléseket, és évről évre nő - tavaly elérte a 105 ezret - a kiskorúak ellen elkövetett bűncselekmények száma. A rendőrség több mint 27 ezer gyereket keres jelenleg is, többségük a családi erőszak elől menekült el. Ugyanakkor mindez messze nem kelt akkora visszhangot, mint az Amerikában történt néhány eset. A jelenlegi orosz gyermekvédelmi rendszer nagyon távol áll a tökéletestől - írta a lap.

Oroszországban egyes adatok szerint mintegy 700 ezer kiskorú él felügyelet nélkül, hajléktalanként, és a sajtóban egymást érik a tragikus történetek az örökbe fogadó és "édes" szülők által halálra kínzott, éveken át bezárva tartott és más szörnyűségeknek kitett gyerekekről.

A Komszomolszkaja Pravda éppen csütörtökön számolt be arról, hogy Nyizsnyij Novgorod egyik elegáns házában találtak egy piszkos, eltetvesedett, beszélni nem tudó gyereket, aki 13 éves, de testi fejlettsége legfeljebb egy hétévesének felel meg. Iskolába nem járt, kukából táplálkozott, mígnem tavaly ősszel bezárták a lakásba a szülei, akik ellen most bűnvádi eljárás indult.