rss      tw      fb
Keres

Évente 40 milliárd forint kellene az állami bérlakásépítéshez

MTI 2010. szeptember 13., hétfő 16:57

Évi 40 milliárd forint állami támogatással, évente 5 ezer bérlakás építhető fel olyan minőségben, hogy a havi négyzetméterenkénti lakbér ne legyen több 1.000 forintnál - mondta Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) ügyvezető elnöke a szervezet által rendezett konferencián hétfőn, Budapesten.

A TLE koordinálásával készült el az állami bérlakás-építési koncepció, amely uniós támogatással is kalkulál.

Pásztor Zsolt, az EUfund Kft. ügyvezetője levezette, hogy a jelenlegi szabályok szerint évi 5-6 milliárd forint uniós támogatás használható fel bérlakásépítésre. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) maximum 2 százaléka használható fel a 2007-től 2013-ig tartó időszakban bérlakás-építésre, -felújításra. Így a szóba jöhető 40 milliárd forintból egy évre 5-6 milliárd jut - mondta az ügyvezető. Ebből önkormányzati bérlakások újíthatók fel, illetve más rendeltetésű épületek alakíthatók bérlakásokká. Ha ettől többre akarja ezt az alapot használni a magyar kormány, akkor a szabályok felülvizsgálatakor, illetve a következő programozási időszak előkészítésekor lobbiznia kell érte.

Váncza László építész előadásában arról szólt, hogy amíg Magyarországon egy lakosra 30 négyzetméternyi lakás jut, addig a fejlett európai országokban 60 négyzetméter. A bérlakások aránya Magyarországon 9, míg Nyugat-Európában 40-60 százalék. Ezekben országokban található szociális, segély-, költség- és piaci alapú bérlakás is. A TLE javaslata költségalapú bérlakásra szól. A programot az állam jövőre véglegesíthetné, 2012-ban indulhatna a tervezés, egy évre rá pedig a kivitelezés is elkezdődhetne. A városokon belüli "barna" - volt ipari - területeken lehetne 500-1.500-as csoportokban bérlakásokat felépíteni.

Ertsey Attila, a Magyar Építész Kamara alelnöke azt emelte ki hogy a program hosszú távra készült. Ebből következik, hogy jó minőségű, tartós anyagokból kevés energiát fogyasztó házakat kell építeni. Ez lehetővé teszi, hogy a lakbér ne legyen több fajlagosan 1.000 forintnál négyzetméterenként. Európában 2019-től amúgy is csak alacsony energiaigényű házak épülhetnek. Ezek négyzetméterét 50 kilowattnál kevesebb energiával lehet kifűteni egy szezonban. A jelenlegi magyarországi átlag 200 kilowatt körül van.

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen Seres László, a Nemzetgazdasági Minisztérium otthonteremtésért és vállalkozásfejlesztésért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy szerdáig kell beküldeni a tárcához az érintetteknek az Új Széchenyi Tervhez fűzött véleményüket. A terv otthonteremtési része a jövő év elején indulhat.

A programból az öngondoskodásra ösztönzést emelte ki a helyettes államtitkár, amely a lakás takarékpénztári megtakarítások magasabb támogatásával, illetve a pénztárak által nyújtott hitel összegének emelésével valósulhat meg.