rss      tw      fb
Keres

MSZP: amit a Fidesz a befektetőkkel csinál, árt a munkahelyeknek

MTI 2010. március 4., csütörtök 16:20

Az MSZP szóvivője szerint a Fideszen belül is megosztottságot okozott, ahogy a Fidesz a befektetőkhöz viszonyul.

Budai Bernadett ezt arra hivatkozva jelentette ki csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere sajtóbeszámolók szerint azt mondta, amit a Fidesz a befektetőkkel csinál, az árt a munkahelyeknek és sokba kerül a választóknak.

Hozzátette, a polgármester konkrétan azt bírálta, hogy a pécsi városvezetés "elfoglalta" a francia befektetőktől a helyi vízművet.

A Népszava című napilap számolt be arról szerdai számában, hogy nem tartja szerencsés eljárásnak a pécsi önkormányzat szakítását a francia társasággal Bencsik János. Tatabánya fideszes polgármestere egy közgyűlésen hozta fel rossz példaként a szintén fideszes vezetésű Pécs ügyét, mert szerinte "úgy vágtak bele a válásba, hogy annak a költségeit nem számolták ki előre". Így Bencsik szerint akár négy-ötmilliárd forint is lehet a tranzakció költsége, amelyet majd az önkormányzati költségvetésből vagy a szolgáltatási díjakból kell megtéríteni.

A pécsi önkormányzat tavaly szeptemberben mondta fel a szolgáltatói szerződést a francia Suez Environnement-nal közös tulajdonú Pécsi Vízmű Zrt.-vel, majd a közgyűlés néhány héttel később létrehozta a Tettye Forrásház Zrt.-t, amely ma ellátja a vízszolgáltatást. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottjai október 5-én ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetői körét.

Budai Bernadett a csütörtöki sajtótájékoztatón lehetségesnek nevezte, hogy "Orbán Viktor újabb fideszes politikust fog lehúzni a listáról, vagy éppen megfosztani az indulás jogától".

A szóvivő azt mondta, még mindig nem lehet tudni, hogy mi a Fidesz hivatalos álláspontja a külföldi befektetőkkel és a munkahelyteremtéssel kapcsolatban. Kiváncsi arra - tette hozzá -, hogy erről beszél-e Orbán Viktor és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtöki találkozóján.

Másik témára áttérve kérdésként tette fel, hogy pontosan miről is tárgyal a Fidesz és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A szóvivő idézte a fideszes Kövér Lászlót, aki tavaly az IMF vezérigazgatójának magyarországi látogatásáról szólva azt mondta, hogy "Dominique Strauss-Kahn ugyanabból a bandából való, mint Gyurcsány Ferenc, nyugodtan szólíthatnák egymást elvtársnak. (…) az IMF is ugyanabban a politikában érdekelt, amit ez a kormány folytat". Budai Bernadett feltette a kérdést, hogy akkor most mi is Kövér László álláspontja az IMF-ről.

Idézte Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető korábbi nyilatkozatát is, aki arról beszélt, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nem volt elég bátor ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt vállalja terveit és hiába kérték nem árulta el, hogy milyen feltételek mellett kívánnak megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal. Budai Bernadett úgy fogalmazott, reméli, hogy a Fidesznek lesz elég bátorsága ahhoz, hogy elárulja, miről is tárgyal.

Arra a kérdésre, hogy hogyan áll az MSZP az ajánlószelvény-gyűjtéssel, azt mondta, mind a 176 egyéni jelöltnek összegyűlt a kellő mennyiségű cédulája és ezeket már le is adták. Megjegyezte, hogy a pártirodákba továbbra is visznek ajánlószelvényeket, és ha valaki kéri, akkor elmennek a kitöltött szelvényért a lakására.