rss      tw      fb
Keres

Hírkiemelő - 10.03.05.

Szubjektív válogatás március 4-ei híreinkből

SZEMA: Mondjon le Kiss László alkotmánybíró!
2010. március 04. csütörtök, 08:38
A Szabad Emberek Magyarországért párt két hete várja, hogy Kiss László alkotmánybíró, levonva pervesztességének logikus következményeit, benyújtsa lemondását posztjáról.
Korábban:

Pert nyert Ungváry Krisztián történész Kiss László alkotmánybíró ellen

2010. február 26. péntek, 10:34
Harmadfokon, jogerősen pert nyert Ungváry Krisztián történész Kiss László alkotmánybíró ellen. A Fővárosi Ítélőtábla, a 2009. december 8-án kelt ítéletet megváltoztatva, Ungváry Krisztiánt csütörtökön felmentette a rágalmazás és becsületsértés vétsége miatt emelt vád alól... [Ungváry Krisztián] "besúgónak" nevezte és a pártállami állambiztonsággal hozta összefüggésbe Kiss László alkotmánybírót.

Bojkottot hirdettek a civilek az Auchan ellen
2010. március 04. csütörtök, 10:49
A cég továbbra is kitart a Dunakeszi tőzeglápnál megvalósítani kívánt áruházbővítési beruházása mellett.

Dél-koreai rádió: kivégeztek tiltott mobiltelefonálás miatt egy észak-koreai férfit
2010. március 04. csütörtök, 13:13
Egy kivégzőosztag nyilvánosan agyonlőtt egy észak-koreai munkást, mert az a törvényellenesen birtokában lévő mobiltelefonja segítségével híreket szivárogtatott ki a zárt kommunista államból.

Újabb Amerikában örökbe fogadott orosz gyerek halt bele nevelőszülei bántalmazásába
2010. március 04. csütörtök, 13:30
Ivan és Darja Szkorobogatov ikerpárt 1993-ban fogadta örökbe egy amerikai házaspár Cseljabinszkban, egy állami akkreditációval rendelkező amerikai ügynökség segítségével.

Lendvai: a Miniszterelnöki Hivatalból lophatták el az őszödi beszédről készült felvételt
2010. március 04. csütörtök, 13:32
A pártelnök azt mondta, megnyugtató számára, hogy nincs a szocialista képviselők között "úgymond áruló".

Oroszországban újabb kísérletet hajtottak végre a Szinyeva rakétával
2010. március 04. csütörtök, 15:22
A Szinyeva tengeralattjáróról indítható, folyékony meghajtású, interkontinentális, ballisztikus rakéta, amely tíz, egyenként 100 kilotonnás robbanótöltetet tud célba juttatni.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleménye - A Magyar Nemzet súlyos támadást intézett a magyar tudományos élet és a magyar felsőoktatás intézményi rendszere ellen
2010. március 04. csütörtök, 15:58
"A mai Magyar Nemzet ’Magukat zsűrizik az egyetemek’ című cikkében a magyar tudomány és felsőoktatás intézményrendszerének vezetőit és tagjait elfogultsággal vádolja és azzal, hogy képtelenek tudományosan objektív döntésre.
A Magyar Nemzet folyamatosan támadja a kutatóegyetemi pályázatot. Azt, amely teljes szakmai egyetértésen alapul, és nemzetközi tapasztalatokat felhasználva a magyar felsőoktatás jelentős minőségi javulását teszi lehetővé. A csütörtöki cikk tárgyi és ténybeli tévedésektől hemzseg, újfent támadva a magyar tudomány és felsőoktatás autonóm köztestületeit."

Strasbourg - Ügyvéd: Moszkva idézte elő a Jukosz csődjét
2010. március 04. csütörtök, 16:00
Piers Gardner, az egykori orosz olajkonszern, a Jukosz ügyvédje szerint a Jukosz minden követelését befagyasztották, amivel a vállalatot "teljesen megbénították". "Ez burkolt kisajátítással ért fel".

MSZP: amit a Fidesz a befektetőkkel csinál, árt a munkahelyeknek
2010. március 04. csütörtök, 16:20
Budai Bernadett ezt arra hivatkozva jelentette ki csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere sajtóbeszámolók szerint azt mondta, amit a Fidesz a befektetőkkel csinál, az árt a munkahelyeknek és sokba kerül a választóknak. A polgármester konkrétan azt bírálta, hogy a pécsi városvezetés "elfoglalta" a francia befektetőktől a helyi vízművet.
Budai Bernadett lehetségesnek tartja, hogy "Orbán Viktor újabb fideszes politikust fog lehúzni a listáról, vagy éppen megfosztani az indulás jogától".


MDF: Orbán Viktor mondja el, mi a Fidesz terve Magyarországgal
2010. március 04. csütörtök, 16:35
Dávid Ibolya, az MDF elnöke arra kéri Orbán Viktort, mondja el nyíltan, mi a Fidesz terve Magyarországgal. Az MDF elnöke csütörtöki közleményében arra is felszólítja a Fidesz elnökét, hogy "vegye végre a bátorságot" a nyílt programvita lefolytatására Bokros Lajossal, az MDF miniszterelnök-jelöltjével.
Az MDF arra kéri Orbán Viktort, hagyjon fel a versenytársak és a gazdasági élet szereplői előli bujkálással, mutasson fel programot, mondja el nyíltan, mik a Fidesz tervei Magyarországgal.
Korábban:

MDF: Orbán Viktor ne bujkáljon, és ne várjon a választásokig az igazság kimondásával!

2010. március 04. csütörtök, 16:09
"Azt már megszokhattuk, hogy Orbán Viktor kitér politikustársai és a nyílt, egyenes megmérettetések elől. De az, hogy komoly nemzetközi kamarák, szakmai szövetségek által rendezett nyílt fórumok elől is megfutamodik, túlmegy minden határon."
(Ugyanez Gyurcsány Ferencnél így hangzott: „[Orbán] Nyolc éve bujdos, Mikes Kelemen kutyagumi hozzá képest”)

Románia jövőre kész csatlakozni a schengeni övezethez
2010. március 04. csütörtök, 17:18
Románia esetében már zajlik a felmérési folyamat, amely most tart éppen a legfontosabb szakaszában, amikor a terepen ellenőrzik a Románia által vállalt kötelezettségek teljesítését.

Halasztást szenved II. János Pál boldoggá avatása
2010. március 04. csütörtök, 18:15
Az illetékes orvosi bizottság nem fogadta el az aktushoz szükséges csodás gyógyulást.

Szlovákiában a jövőben lehetőség nyílik a vagyon eredetének megvizsgálására
2010. március 04. csütörtök, 18:45
Elkobozhatják a vagyonát annak, aki nem fogja tudni bizonyítani, hogy tulajdonát tisztességes, törvényes úton szerezte.

Szíria tagadja, hogy nukleáris tevékenységet rejtegetne
2010. március 04. csütörtök, 19:18
A NAÜ bécsi ülésén Szíria egy Irán által is megtámogatott magyarázattal válaszolt azokra a nyugati követelésekre, hogy Damaszkusz hagyjon fel a NAÜ ellenőrzéseinek bővítését elutasító, időhúzó taktikájával.

Botrány a müncheni baksörünnep megnyitóján
2010. március 04. csütörtök, 19:21
Botrányt okozott csütörtökön viccesnek szánt megjegyzésével a müncheni baksörünnepet megnyitó színész, mire a liberális párt elnöke lemondta részvételét a következő sörünnepeken.
Az Auschwitzra emlékeztető paródia ellen tiltakozott a zsidó hitközségek szövetsége is.

Nem engedtek fel a repülőgépre két muzulmán nőt a testszkenner elutasítása miatt
2010. március 04. csütörtök, 19:32
A brit kormány a karácsonyi repülőgéprobbantási kísérlet nyomán döntött a repülőtéri biztonság szigorításáról - akkor egy nigériai férfi próbált az eszközzel felderíthető detonátorral felrobbantani egy repülőgépet.

Megdöbbenését fejezte ki a szlovák hazafiassági törvény miatt a KMKF Állandó Bizottsága
2010. március 04. csütörtök, 19:43
Szlovákiában 2006 óta "a politikai szélsőség egyre nagyobb teret nyer a kormányzásban és a közéletben... ez nemcsak a magyar nemzet Szlovákiában élő részét fenyegeti, de a szlovák demokráciát is, és veszélyezteti az európai biztonságot."
Korábban:

Drága lesz a szlovákiai iskoláknak a kötelező hazafiasság

2010. március 04. csütörtök, 11:07
A Sme című liberális napilap számításai szerint a kötelező állami jelképek beszerzése 638 ezer és 1,21 millió euró között mozoghat.
Korábban:

Új Szó: önkormányzatok bizonytalansága március 15-ével kapcsolatban

2010. március 04. csütörtök, 09:19
Mindez az új nyelvtörvény miatt van, ahol a „biztonság kedvéért” a szlovák himnuszt is lejátszanák, a szónoklatok pedig egyes helyeken kétnyelvűek lesznek.

Cseh politikusok: a Benes-dekrétumok érvényesek
2010. március 04. csütörtök, 19:48
A II. világháború után kiadott Benes-dekrétumok továbbra is érvényesek, részét képezik a cseh jogrendnek, s ez a jövőben sem változik - ugyanakkor Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök szerint "olyan súlyos jogtalanságot jelentenek, amelyet Európának nem szabadna törvényesítenie".

MSZP-frakció: Példátlan az Energia Hivatal viselkedése
2010. március 04. csütörtök, 20:03
Érthetetlen, hogy a Magyar Energia Hivatal elnöke a földgázszolgáltatók árváltoztatási kérelembenyújtási határidejét megelőzően – elébe menve a kérelmeknek -, előre kijelenti, mekkora áremelési igényt tart reálisnak.
Korábban:

Köbméterenként 16-17 forintos lakossági gázáremelés indokolt

2010. március 04. csütörtök, 17:49
Köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában - derül ki abból a prezentációból, amelyet a Magyar Energia Hivatal mutatott be újságíróknak csütörtökön Budapesten. Az egyes szolgáltatóknak március 5-ig van lehetőségük árváltoztatási kérelmet beadni a hivatalhoz, a hivatalnak pedig 20 napja arra, hogy elbírálja az április elsejétől életbe lépő változást.

Szlovákia újra bejegyeztette magának a Tokaj védjegyet
2010. március 04. csütörtök, 20:15
Az ügy Szlovákiában az után került újra az érdeklődés középpontjába, hogy Magyarország Tokajra változtatta a Tokaji bor elnevezést, a nevet 2009 júliusában bejegyeztette, és az Európai Bizottság mindezt jóváhagyta.

A szerbiai újságíró szervezetek kiállnak a Magyar Szó mellett
2010. március 04. csütörtök, 23:47
A szerbiai és vajdasági sajtószervezetek elfogadhatatlannak tartják a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) azt a döntését, hogy az egyetlen magyar nyelvű szerbiai napilap szerkesztéspolitikáját figyelemmel kísérő laptanácsot hoz létre.
Korábban:

Felháborodást okozott a Magyar Szónál a Magyar Nemzeti Tanács döntése

2010. március 04. csütörtök, 12:54
Felháborodást okozott a Magyar Szónál a lap alapítójának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) az a döntése, hogy az egyetlen magyar nyelvű szerbiai újság szerkesztéspolitikáját figyelemmel kísérő laptanácsot hoz létre.
A Magyar Szó szerkesztőbizottsága csütörtökön nyilatkozatban reagált a múlt hét végén született elhatározásra, s arra az MNT ülésén elhangzott kijelentésre, miszerint a lap a közösséggel szemben halad, szerkesztéspolitikája rossz, ezért vissza kell terelni a jó útra.

 (Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!