rss      tw      fb
Keres

Országos sztrájk lesz Görögországban március 11-én

MTI 2010. március 5., péntek 12:53

Görögország két legnagyobb szakszervezete országos sztrájkot hirdetett március 11-re a súlyos pénzügyi válság miatt tervezett újabb megszorító intézkedések ellen.

A magánszektor és az állami szektor dolgozóit tömörítő GSEE és az ADEDY szakszervezet szövetség pénteken bejelentette, egynapos sztrájkot hirdetett jövő héten csütörtökre. Az állami ágazati dolgozókat összefogó ADEDY eredetileg néhány nappal később, március 16-ára tervezett sztrájkot.

A két szakszervezet mintegy 2,5 millió dolgozót tömörít, a foglalkoztatottak közel felét.

A görög parlament szerdán megkezdte a kormány által bejelentett megszorító intézkedéscsomag vitáját. Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter azt mondta felszólalásában, hogy nem lesz újabb korlátozás, ha a kormány által szerdán elfogadott intézkedéseket jóváhagyják a törvényhozók.

A parlament épülete előtt közel 4 ezer ember tüntetett a görög kommunisták által támogatott PAME szakszervezet képviseletében a kormány tervezett intézkedései ellen. A két legnagyobb érdekvédő szövetség, a GSEE és az ADEDY tagjai tőlük külön csoportban vonultak fel.

A görög kormány szerdán 4,8 milliárd eurós költségvetési bevételnövelő intézkedéseket jelentett be, részben az állami alkalmazottak bérének és prémiumainak csökkentésével, az üzemanyagok és a szeszesitalok áfájának a növelésével.