rss      tw      fb
Keres

Szexuális visszaélések a regensburgi fiúkórusban Georg Ratzinger vezetése idején

MTI 2010. március 5., péntek 13:00

A regensburgi érsekség elismerte, hogy szexuális visszaélések voltak a dél-németországi város világhírű templomi fiúkórusának tagjai terhére abban az időszakban is, amikor a társulatot Georg Ratzinger, vagyis a jelenlegi pápa bátyja vezette.

A jelenleg 86 éves Georg Ratzinger az erről szóló, pénteken az interneten megjelent írásokra reagálva sietett leszögezni: nem tudott a fiatalok sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményekről.

A regensburgi püspökség bizottságot alakít azzal a céllal, hogy átvizsgáltassa a régi aktákat és levéltári dokumentumokat - jelentették be egy pénteki sajtótájékoztatón.

A német katolikus egyházon belüli újabb botrány nem sokkal azt követően tört ki, hogy a német püspöki konferencia megbízta Stephan Ackermann trieri püspököt: vizsgálja ki azokat az ügyeket, amelyek már hetek óta árnyékot vetnek a német katolikus közösségre. A hírek szerint számos katolikus iskolában paptanárok követtek el szexuális bűncselekményeket diákokkal szemben.

A regensburgi fiúkórussal, amelynek neve Regensburger Domspatzen, kapcsolatban a püspökség az interneten keresztül kért bocsánatot az ötvenes években történt szexuális bűncselekmények áldozatainak a szüleitől. Úgy tudni, az internátus akkori igazgatóját - aki azóta már elhalálozott - elmarasztalták. Akkor még nem Georg Ratzinger vezette a kórust.

Clemens Nick, a püspökség szóvivője azonban a francia hírügynökségnek nyilatkozva felfedte: valószínűleg 1958 és 1973 között is voltak megrontási esetek, illetve szexuális zaklatások a regensburgi fiúkórusban, és ezeket a gyanús eseteket is tisztázni akarják. Georg Ratzinger 1964 és 1994 között vezette a kórust, amelyet 976-ban alapítottak.

Robert Zollitsch freiburgi érseket, a német katolikus püspöki konferencia elnökét március 12-én a Vatikánban fogadja XVI. Benedek pápa. A találkozó célja, hogy megbeszéljék a német katolikus egyházon belül történt szexuális visszaélésekkel kapcsolatos kérdéseket. A bűnügyek a 27 németországi püspökség közül 18-at érintenek.