rss      tw      fb
Keres

Szabó Ervin-vita - Lendvai: a kormány megcsonkítaná a történelmet

MTI 2010. szeptember 19., vasárnap 18:43

Az MSZP-s Lendvai Ildikó szerint azzal, hogy Szőcs Géza kulturális államtitkár "megfosztaná" nevétől a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat, a Fidesz-kormány meg akarja csonkítani a történelmet, "kiretusálva a baloldali személyiségeket".

A Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány vasárnap jelentette be, hogy a Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezi a választások után megalakuló Fővárosi Közgyűlésnél. Szabó Ervin nevének elhagyását támogatja a kulturális államtitkár is, a szocialista főpolgármester-jelölt szerint viszont a névváltoztatás "ostobaság" lenne.

Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "előbb Kövér László akarta a Jobbikkal egyetértésben eltüntetni Károlyi Mihály szobrát, most pedig Szőcs Géza államtitkár fosztaná meg nevétől a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat".

Az MSZP-s politikus szerint nem az a baj, ha történészek vitatkoznak Szabó Ervin ideológiai teljesítményéről, a baj az, ha a kormány tagja Szabó Ervin könyvtárosi-tudósi teljesítményét is kétségbe vonva hivatalos állásponttá emeli: "baloldali ember nevét többé nem viselheti a fővárosi könyvtár".

"Szabó Ervin nem volt +szélsőséges kommunista+" - írja Lendvai Ildikó, aki úgy véli, nehezen elképzelhető, hogy 1911-ben egy szélsőséges kommunistát neveztek volna ki a Fővárosi Könyvtár élére. Sokkal inkább "baloldali szindikalista", emellett az első világháború éles ellenzője, akinek világnézetén, politikai meggyőződésén lehet ugyan vitatkozni, ahogyan megtették ezt kortársai is, sokéves könyvtárosi, majd könyvtárigazgatói munkáját azonban mindenki elismerte - közölte a szocialista képviselő, aki közleményét azzal zárta, hogy most nemcsak a baloldaliaknak, hanem minden demokratának szót kell emelnie "a történelem megcsonkítása" ellen.