rss      tw      fb
Keres

Gratuláció Kerpen Gábornak

Kedves Gábor, gratulálok abból az alkalomból, hogy elhivatott szakszervezeti vezetőként az Oktatási Hivatal elnökévé neveztek ki. Már akkor biztos voltam benne, hogy még sokra viszed egy leendő Fidesz-uradalomban, amikor 2006-ban szakszervezeted honlapjára felkerült egy vaskos hazugság. Ez az angol pedagógusok szakszervezetének (NUT) honlapjára hivatkozva közölte, hogy magyarországi kollégáival szemben, mit "nem kell csinálnia" egy angol pedagógusnak. A viták során ez volt mindig a kedvenc érved. Mondanom sem kell, hogy a National Union of Teachers honlapján ilyen lista nem volt. (De ki nézett ennek utána, rajtam kívül?) Ebben az apró turpisságban már sok minden csírájában megvolt, ami később teljes pompájában bontakozott ki. Megvolt benne közönséged gondolkodóképességének mérhetetlen lebecsülése: az olvasónak úgysem tűnik föl, hogy már az ötlet is képtelen. Miért is állítanának föl maguknak egy olyan listát az angol pedagógusok, hogy mit nem kell csinálniuk? Megvolt benne az az álnok megfontolás, hogy nem az igazat kell mondani az embereknek, hanem azt, amit hallani szeretnének. Megvolt benne az a sunyi számítás, hogy úgysem néz utána senki, igaz-e az a távoli (és főleg idegen nyelvű) valami. És megvolt benne az az öntelt magabiztosság, amely nem törődik azzal sem, ha mégis kiderül a csalás. És akkor mi van? (Más szavakkal: Oszt jónapot!) Kiderült, megírtam, még egy erőtlen cáfolat vagy mentegetőzés sem jelent meg, nemhogy bocsánatkérés.

Új hivatalodban minden bizonnyal az érdekvédelem magasabb fokára hágsz. Azzal, hogy sikerült beépülnöd az ellenség soraiba, és nem is akármilyen poszton, bizonyára eredményesebben fogod képviselni a pedagógusok érdekeit a kormánnyal szemben, mint amikor a Pedagógusok Független Szakszervezetének elnökeként tevékenykedtél. Semmi újat nem tudok mondani, csak a régről ismert dolgokat: belülről fogod bomlasztani a pártállamot; még mindig jobb, ha te vagy ott, mint ha valaki más. (Bár ezek az érvek annak idején egyes szám első személyben voltak divatban.)

A gratuláció mellé már csak egy életmódvezetési tanácsot adhatok: ne vágasd le a szakállad! Így nem kell majd minden reggel tükörbe nézned, amikor borotválkozol.

(Andor Mihály)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!