rss      tw      fb
Keres

Révkomárom önkormányzatát bírálta Ján Slota a szobor-ügyek miatt

MTI 2010. március 6., szombat 15:46

Révkomárom önkormányzatát bírálta a Cirill és Metód szláv hittérítők, illetve a Szent István szobor kapcsán Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szombaton Révkomáromban, a párt újjáalakulásának 20. évfordulója alkalmával megrendezett konferencián.

A nemzetiek vezére nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy a Cirill és Metód szobrot a magyar többségű önkormányzat nem engedte köztéren felállítani, így a Matica Slovenská kulturális szervezet helyi székházának a bejárata feletti balkonon áll. "Elfogadhatatlan, hogy a balkonon kell koszorúznunk" - jelentette ki Slota.

"A másik oldalon itt van egy lovon futkározó király, akinek lovasszobra Révkomárom legszebb helyén áll" - jelentette ki Szent István király tavaly augusztusban felállított szobrára célozva Slota.

"Ezen is látjuk, hogy szükség van egy törvényre, amely elvenné ezt a jogot az önkormányzatoktól, hogy ne az önkormányzat dönthessen arról, hol álljon vagy ne álljon egy személyiség szobra. Erről egyértelműen az államnak kellene döntenie" - hangsúlyozta a magyarellenes támadásairól közismert politikus. Slota szavait a résztvevők nagy tapssal fogadták.

A SNS már két ízben is javasolta az önkormányzati törvény ilyen értelmű módosítását, de azt a parlament mindig elutasította.

A nemzetiek vezére, és Anna Belousovová, a párt első alelnöke a tanácskozás szünetében az ablakon keresztül létrán másztak fel a balkonra, hogy az esős, szeles időben koszorút helyezzenek el a hittérítők szobránál.

"Ez a helyzet (Rév)Komárom szégyene" - mondta újságíróknak Slota.

Slota leszögezte: az SNS Dél-Szlovákiában kívánja felvenni a harcot a magyar irredentizmus és a magyar területi autonómia veszélye ellen. Felhívta a meghívottak figyelmét arra, hogy "a szlovák Komárnoban", nem pedig "a magyar Komáromban" gyűltek össze, és tanácskoznak.

A politikus szerint az SNS politikája három pilléren nyugszik: nemzeti, keresztény, szociális. S ezért nagy koalíciós potenciállal rendelkezik.

Azzal vádolta a médiát, hogy állandó harcot folytat a nemzeti párt ellen, s ennek érdekében 2005 óta "tízmilliókat költöttek el".

A tanácskozás utáni sajtóértekezleten ismét támadta a magyarokat, s azt állította, hogy a Magyar Koalíció Pártját és a Híd nevű pártot Budapest - a Fidesz és a Jobbik - irányítja azzal a céllal, hogy politikai autonómiát szerezzenek a szlovákiai magyaroknak. Szlovákia számára nagyon veszélyes, hogy az áprilisi választást a Fidesz és a Jobbik nyeri meg - állította Slota.

"Ha mi szlovákok nem akarjuk úgy végezni, mint a szerbek Koszovóban, akkor valóban mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ellenálljunk a magyar irredentizmusnak. Az SNS ilyen politikát fog csinálni, még ha bizonyos ellenállás is mutatkozik ez ellen a (szlovák) társadalomban" - hangsúlyozta Slota.

A Szlovák Nemzeti Párt a legnagyobb múlttal rendelkező szlovákiai politikai tömörülés. Az 1989-es rendszerváltást követően 1990. március 7-én újította fel tevékenységét.