rss      tw      fb
Keres

Irán hazaküldi az orosz pilótákat

MTI 2010. március 6., szombat 14:16

Irán kéthónapos határidőt adott az országban dolgozó orosz kereskedelmi pilótáknak a távozásra, mert nincs szüksége rájuk - idézte a Farsz hírügynökség szombaton Hamed Behbahani szállítási és útügyi minisztert.

Az intézkedés újabb jele az Irán és Oroszország közötti feszültségnek, mióta Moszkva jelezte, adott esetben támogatna új büntetőintézkedéseket Teherán ellen annak vitatott atomprogramja miatt. Irán a maga részéről csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország eddig nem teljesítette az S-300-as légvédelmi rakétarendszer leszállítását. Izrael és az Egyesült Államok ellenzi, hogy Teheránnak ilyen rakétái legyenek. Oroszország a múlt hónapban közölte, nem fog fegyvereket eladni, ha az bármely térség stabilitását veszélyeztetné.

Mint a félhivatalos Farsz hírügynökség írta, az az elgondolás, hogy az orosz pilótákat felkérik az Iránból való távozásra, azután került napirendre, miután egy orosz gyártmányú repülőgép januárban leszállás közben kigyulladt az ország északkeleti részén. A balesetben több mint 40-en megsérültek.

A gép a Taban iráni légitársasághoz tartozott, de a pilóta orosz volt. A hírügynökség nem közölte, hogy jelenleg hány orosz pilóta dolgozik az iráni légitársaságoknál.

A tárcavezető közölte, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök utasítására két hónapon belül minden orosz pilótának távoznia kell az országból.

Iránban az utóbbi néhány évtizedben egy sor légi szerencsétlenség történt, sok közülük orosz gyártmányú repülőgéppel. 2009-ben egy Tupoljev típusú, Örményországba tartó gép kigyulladt és lezuhant, mind a 168 utasa szörnyethalt.

Az ellene korábban elrendelt büntetőintézkedések miatt Irán nem vásárolhat új repülőgépeket vagy alkatrészeket a Nyugattól, és így arra kényszerül, hogy elavult gépeihez Oroszországból és más szovjet utódállamoktól szerezze be a szükséges tartozékokat. A miniszter közlése szerint az ország kereskedelmi flottájának összesen 193 repülőgépéből 120 üzemel, a többi ilyen-olyan okból a földön vesztegel.

Oroszország, amelynek komoly kereskedelmi kapcsolatai vannak Iránnal, egyike annak a hat hatalomnak, amelyek igyekeznek diplomáciai megoldást találni a teheráni atomprogram miatt hosszú ideje tartó viszályra. Moszkva jelezte, hogy támogatna újabb szankciókat Irán ellen, ha azok nem a lakosságot sújtanák. Irán tagadja azokat a nyugati vádakat, hogy nukleáris programjának tulajdonképpeni célja atombomba előállítása lenne.