rss      tw      fb
Keres

Incidens a fővárosi antifasiszta megmozdulás után

MTI 2010. március 6., szombat 15:04

Kihívták a rendőröket, miután a szombati fővárosi antifasiszta megmozdulás több résztvevője szóváltásba keveredett egy szállodában egy fekete egyenruhás, neonáciknak vélt csoporttal - közölte Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke az MTI-vel. A rendőrség annyit mondott: a helyszínen külföldi és magyar állampolgárok keveredtek szóváltásba, igazoltatták őket.

Vajnai Attila az MTI-nek elmondta: egy délelőtti, Helmut Scholz európai parlamenti képviselővel, az Európai Baloldali Párt külügyi vezetőjével tartott sajtótájékoztatójukon szimpatizánsaik jelezték, hogy a VII. kerületi István utcában, egy hotelban fekete egyenruhában lévő, náciknak vélt csoportot láttak.

Hozzátette: úgy gondolták, ennek utána kell járniuk, ezért mintegy 15-en elmentek a hotelba, ahol a hallban megtalálták a 20 tagú külföldi csoportot.

Vajnai Attila azt mondta: amikor bementek, látszott rajtuk, hogy nem szimpatizálnak velük - a Vajnaiékkal érkezők egyike egy német nyelvű táblát tartott, amelyre az volt írva: Nácik, ki a fejekből! - , ezért a bent lévő csoport egyik tagja odament hozzá és elkezdte lökdösni.

Közölte: kihívták a rendőrséget, amely igazoltatta az ott lévő csoportot, de közben az, aki őt lökdöste eltűnt. A rendőrség jelezte neki, hogy az eset miatt nyolc napon belül feljelentést tehet, amit - mint mondta - meg is fog tenni.

Pap Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)sajtóügyeletese az ügyről az MTI-nek annyit mondott: a helyszínen külföldi és magyar állampolgárok keveredtek szóváltásba, a rendőrök igazoltatták őket.

Szombat délelőtt a kisebbségi közösségek kirekesztése, az erőszak, és a fasizmus elleni tiltakozásul egész napos antifasiszta megmozdulás kezdődött a fővárosi Hősök terén; roma és antifasiszta szervezetek, civilek, közéleti személyiségek a Magyar Hősök Emlékművénél kegyeleti őrséget álltak a romák elleni támadássorozat hat halálos áldozatának tiszteletére.

A Hősök terén tucatnyi fekete ruhás, bakancsos fiatal is megjelent, akiket a rendőrök később az 56-osok terén igazoltattak.