rss      tw      fb
Keres

Szakszervezeti vezető: homoszexuálisok tartják kézben a Cseh Vasutakat

MTI 2010. március 6., szombat 19:26

Egy szakszervezeti vezető szerint homoszexuálisok tartják ellenőrzésük alatt a Cseh Vasutakat (Ceské Dráhy). Jaromír Dusek szerint a helyzet olyan, hogy a folyosón fél lehajolni, ha esetleg leejti a ceruzáját.

A szakszervezeti vezető a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap szombati kiadásában közölt interjújában beszélt erről, s kijelentései óriási vihart, botrányt váltottak ki. Gustav Slamecka közlekedési miniszter "náci retorikának" minősítette Dusek szavait, míg Jan Fischer miniszterelnök nyilvános bocsánatkérésre szólította fel.

Dusek botrányos kijelentései akkor hangzottak el, amikor a lap szerkesztője azt kérdezte tőle, mi a véleménye Petr Zaludáról, a cseh állami vasút vezérigazgatójáról.

"A homoszexuális Zaluda összetart a homoszexuális Slameckával, a homoszexuális Slamecka pedig kapcsolatban van a homoszexuális Novákkal (Slamecka közlekedési miniszter együtt él Jan Novákkal, a miniszterelnöki iroda vezetőjével). A közlekedési minisztériumban legalább 20 homoszexuális van, a vasutak vezetésében pedig talán harminc is, és ezek az emberek teljes mértékben ellenőrzik a Cseh Vasutakat. Ezt higgyék el nekem. Azt tervezem, hogy megalapítom ott (a minisztériumban) a heteroszexuálisok négyszázalékos kisebbségének szervezetét, hogy egyenlő esélyeink legyenek" - jelentette ki Dusek az interjúban.

"Elmondhatom, hogy a folyosón félek lehajolni, ha leejtem a ceruzám" - szögezte le. Hozzátette: "Senkit sem akarok megbántani, de a heteroszexuálisok messziről sem tartanak úgy össze, mint a homoszexuálisok."

A tekintélyes konzervatív lapban megjelent interjú a nap folyamán rendkívül éles reakciókat váltott ki a vezető cseh politikusok körében. A kormányfő szerint "aljas és primitív támadásról van szó, amellyel Dusek kizárta magát a tisztességes emberek köréből" - tolmácsolta Jan Fischer álláspontját szóvivője, Roman Prorok. A miniszterelnök ugyanakkor azonnali bocsánatkérésre szólította fel az ismert és befolyásos szakszervezeti vezetőt.

"Ez náci retorika" - jelentette ki Slamecka közlekedési miniszter, akiről a cseh sajtó a közelmúltban derítette ki, hogy a miniszterelnöki hivatal vezetőjével él együtt. Sem Slamecka, sem Novák nem tagadta az együttélést.

A cseh társadalom általában nagyon toleráns az egyneműek kapcsolatával szemben, s a hivatalosan bejegyzett partnerség intézménye már évek óta sikeresen, s nagyobb problémák nélkül működik. Eddig már több ezer egynemű jegyeztette be hivatalosan kapcsolatát.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!