rss      tw      fb
Keres

Vatikán: Georg Ratzinger vezetése előtt voltak szexuális visszaélések a regensburgi fiúkórusban

MTI 2010. március 6., szombat 22:11

A Vatikán szombaton közölte, hogy a világhírű regensburgi templomi fiúkórus tagjainak terhére még az előtt követtek el két szexuális visszaélést, hogy Georg Ratzinger, a jelenlegi pápa bátyja átvette a társulat vezetését.

A közlemény előzménye, hogy a regensburgi érsekség előző nap elismerte: szexuális visszaélések voltak a kórus tagjainak terhére abban az időszakban is, amikor a társulatot Georg Ratzinger vezette.

A Vatikán lapjaként működő L'Osservatore Romanóban szombaton Gerhard Ludwig Müller regensburgi érsek aláírásával nyilvánosságra hozott közlemény viszont már arról számolt be, hogy az egyik visszaélést 1958-ban leplezték le: a kórussal kapcsolatban álló általános iskola igazgatóhelyettese volt a tettes, akit elbocsátottak és büntető bíróság elé állítottak. A másik visszaélést pedig egy olyan pap követte el, aki 1958-ban hét hónapig a kórussal dolgozott; őt 12 évvel később ítélték el szexuális visszaélésért.

A közlemény hangsúlyozta, hogy annak idején mindkét ügyet a nyilvánosság elé tárták, és jogi értelemben mindkettő lezártnak tekinthető. A két eset nem esik egybe azzal az időszakkal, amikor Georg Ratzinger állt a társulat élén (1964-1994) - tette hozzá.

A regensburgi érsekség pénteken tudatta, hogy vizsgálja három férfi azon állítását, hogy a hatvanas évek elején verték, megalázták őket, valamint szexuális visszaéléseket követtek el velük szemben a kórussal kapcsolatban álló iskolában.

A Vatikán szombaton teljes támogatásáról biztosította az érsekség azon döntését, hogy nyíltan és maradéktalanul kivizsgálja az ügyet, hozzátéve: az egyház elsősorban arra törekszik, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak.