rss      tw      fb
Keres

Ez az a húszéves fiatalember

Ez az a fiatalember, aki Iránban a kivégzésére vár.

Az MTI jelentése szerint „Egy teheráni fellebbviteli bíróság helybenhagyta egy húszéves iráni diák halálos ítéletét - közölték szerdán ellenzéki hírportálok. Az egyetemistát tavaly Dámgán városában vették őrizetbe egy kormányellenes tüntetésen. Mohammed-Amín Valiant, aki Mir Hoszein Muszavi ellenzéki jelölt támogatója volt a tavaly júniusi, vitatott végeredményű elnökválasztáson, azon a címen ítélték el, hogy Isten ellensége (mohareb), az állam biztonsága ellen cselekedett, és sértegette az ország vezetőit. Valiant december 28-án egy olyan ellenzéki tűntetésen vették őrizetbe, amelyen nyolc ember életét vesztette. A Kaleme című ellenzéki portál szerint Valian azt vallotta, hogy kővel dobálta meg a biztonsági erők tagjait és a civil ruhás milicistákat, akik ’kegyetlenül megverték egy teheráni nagygyűlés részvevőit’.
Iránban eddig két embert végeztek ki és tizenegyet ítéltek halálra azok közül az ellenzékiek közül, akik részt vettek a Mahmúd Ahmadinezsád elnök megválasztásának törvényességét kétségbe vonó megmozdulásokon. A keményvonalas bíróságok augusztus óta több mint száz ember ügyét tárgyalták, s közülük több mint nyolcvanan kaptak hat hónaptól 15 évig terjedő börtönbüntetést.
A tavaly nyári elnökválasztás után kirobbant tüntetéseket a kormányzat kemény kézzel letörte. A hatósági fellépésnek több mint nyolcvan halálos áldozata volt.”

Egy iráni emberjogi szervezet szerint az egyetemista Valiant a hatóságok azt követően tartóztatták le és indítottak ellene bűnvádi eljárást, hogy a kormánypárti Basiji milicisták által irányított egyetemi újság feljelentette őt.

Ugyancsak az említett emberjogi szervezetnek Valiant úgy jellemezték társai mint az Islamic Student Association Központi Bizottságának egyik legaktívabb tagját, aki számos politikai vitát szervezett. Ez is bizonyítékként szolgált az ellen folyó büntetőeljárásban.

Az International Campaign for Human Rights in Iran szerint a nemzetközi közösség erőtlen reakciója is bátorítja az iráni állam saját állampolgárainak sérelmére elkövetett visszaéléseit, és sajnálatos módon az a tény is, hogy Irán az ENSZ emberjogi bizottságának tagságára törekszik. A bizottság tagjait 2010 májusában választják újra, és Irán az ázsiai régióból próbál tagsághoz jutni, ahol négy helyre mindössze öt jelölt pályázik. „Közvetlen összefüggést látunk az ilyen ítéletek és azon tény közt, hogy a nemzetközi közösség, különösen az ENSZ emberjogi tanácsa elmulasztotta felelősségre vonni Iránt”, mondta az International Campaign for Human Rights in Iran szóvivője, Aaron Rhodes. „Irán világos üzenetet kapott: az általa elkövetett atrocitások nem fognak komoly reakciót kiváltani az emberjogi bizottságból, és a bizottság Irán tagsági törekvéseit sem fogja akadályozni.”

A Green Voice of Freedom mozgalmat indított Valian megmentéséért, a Facebookon ugyancsak email-kampányt indítottak a húszéves iráni egyetemista érdekében (itt és itt).

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!