rss      tw      fb
Keres

Teheráni főügyész: nem hagyták jóvá az iráni diáktüntetőre kiszabott halálos ítéletet

MTI 2010. március 7., vasárnap 13:38

A teheráni főügyész tagadta vasárnap ellenzéki hírportálok jelentését, amely szerint egy fővárosi fellebbviteli bíróság helybenhagyta Mohammed-Amín Valian húszéves diák halálos ítéletét.

"Valiannak - több más elítélthez hasonlóan - március 13-áig van joga fellebbezni" a rá kiszabott halálos ítélet ellen - jelentette ki Dzsafari Dolatabadi. "Egyesek az ítéletet hamis információk terjesztésére használták fel" - tette hozzá.

Az egyetemistát tavaly Dámgán városában vették őrizetbe egy kormányellenes tüntetésen. Mir Hoszein Muszavi ellenzéki jelölt támogatója volt a tavaly júniusi, vitatott végeredményű elnökválasztáson. A Kaleme című ellenzéki portál szerint Valian azt vallotta, hogy kővel dobálta meg a biztonsági erők tagjait és a civil ruhás milicistákat, akik "kegyetlenül megverték egy teheráni nagygyűlés részvevőit". Azon a címen ítélték el, hogy "Isten ellensége" (mohareb), az állam biztonságát veszélyeztette, és sértegette az ország vezetőit.

Washington pénteken elítélte a halálos ítéletet, és a politikai foglyok szabadon engedésére szólította Iránt. Philip J. Crowley amerikai külügyi szóvivő leszögezte, hogy a teheráni hatalomnak szabadon kell engednie az összes, börtönben sínylődő politikai elítéltet. "Amennyiben az iráni kormány azt akarja, hogy tisztelettel viszonyuljon hozzá a nemzetközi közösség, köteles tiszteletben tartani polgárai alapvető jogait és szabadságjogait" - mondta Crowley.