rss      tw      fb
Keres

MSZP: Mesterházy Attila programvitára hívta Orbán Viktort és a Fidesz szakpolitikusait – Fidesz: a terméketlen vitáknak lejárt az idejük

MTI 2010. március 7., vasárnap 15:23

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje programvitára hívta a napokban Orbán Viktort és Fidesz szakpolitikusait - mondta Nyakó István, a párt szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján vasárnap.

Az embereknek joguk van tudni, hogy a pártok milyen programmal vágnak neki a választásoknak. Orbán Viktor és a Fidesz szakpolitikusai bátran álljanak ki. Egy demokrata nem beszél mellé - tette hozzá a szocialista politikus.

Mesterházi Attila a napokban Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez intézett levelében kezdeményezte a programvitát. Konkrét helyet és időpontot javasolt, így március 9-én a nyugdíjakról és a szociális kérdésekről, március 10-én az agrárkérdésekről, március 11-én pedig a gazdaság helyzetéről várják a szocialista szakpolitikusok a vitapartnereket.

Nyakó István szerint azonban Orbán Viktort jobban érdekli a hatalom megragadása, mint a magyarok ügye.

A mi oldalunkon áll egy fiatal felkészült politikus, a másik oldalon pedig a program nélküli vitakerülő, bujkáló Orbán Viktort - vélekedett a szocialisták szóvivője.

A sajtótájékoztatón Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő arról beszélt: a Fidesz és a Jobbik "egy tőről fakadt", illetve összenő, ami összetartozik.

Már 2006 tavaszán is számos pontja volt az együttműködésnek, ami tetten érhető több sajtónyilatkozatban, illetve a parlamenti, majd ősszel az önkormányzati választásokon is - mondta a szocialista politikus, aki szerint az együttműködés azóta is folyamatos, hiszen számos polgármester nem is tudná vezetni települését a jobboldali-szélsőjobboldali együttműködés nélkül.

Az egri szocialista politikus példaként említette, hogy városában az önkormányzat által delegált 141 szavazatszedő bizottsági tagból 88 köztiszteletben álló tagot visszahívott a Fidesz és a Jobbik, és helyettük a "demokráciát arcul csapva" aktív politikai szerepet vállaló személyeket delegáltak, akik a Hír Tv, illetve az ECHO Tv rendszeres betelefonálói, illetve a Jobbik tüntetésének szervezői, résztvevői.

***

Fidesz: a terméketlen vitáknak lejárt az idejük

MTI 2010. március 7., vasárnap 15:39

"Az Önökkel folytatott terméketlen vitáknak lejárt az ideje" - írta a Fidesz Mesterházy Attila vitára hívó levelére válaszolva az MSZP-nek és a párt miniszterelnök-jelöltjének.

"Az utóbbi évek kormányzati politikája szégyent hozott Magyarországra. Szégyent hozott, mert az ország és az emberek szolgálata helyett a politikai hatalmat visszaélésre és manipulációra használta: eltitkolta és meghamisította a gazdasági adatokat, ezzel pedig megtépázta Magyarország nemzetközi tekintélyét" - fogalmaztak a válaszlevélben, amelyet Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője juttatott el vasárnap az MTI-hez.

A Fidesz hozzátette, hogy a kormányzat ma is ugyanezen az "ösvényen" jár, hiszen Magyarország polgárai éppen olyan kevéssé ismerhetik az ország valós gazdasági helyzetét, mint négy évvel ezelőtt.

"Az új kormány első feladata ezért az lesz, hogy feltárja a magyar gazdaság valóságos állapotát, mi már erre összpontosítjuk erőinket, az Önökkel folytatott terméketlen vitáknak pedig lejárt az ideje. Nekünk az a dolgunk, hogy helyreállítsuk Magyarország tekintélyét és kijavítsuk az utóbbi évek hibáit, bárki követte is el azokat" - zárul a levél.

Nyakó István, az MSZP szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy Mesterházy Attila a napokban programvitára hívta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét és az ellenzéki párt szakpolitikusait. Mint mondta, az embereknek joguk van tudni, hogy a pártok milyen programmal vágnak neki a választásoknak.

Az MSZP kormányfőjelöltje konkrét időpontokat is javasolt: március 9-én a nyugdíjakról és a szociális kérdésekről, március 10-én az agrárkérdésekről, március 11-én pedig a gazdaság helyzetéről vitáznának a Fidesz képviselőivel a szocialista szakpolitikusok.