rss      tw      fb
Keres

Izraeli befektetők miatt aggódik a Jobbik

MTI 2010. szeptember 25., szombat 12:13

Aggodalmát fejezte ki a Jobbik két országgyűlési képviselője több, izraeli tulajdonú cégekhez köthető ingatlanberuházás miatt.

Hegedüs Lorántné szombati sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz a balatonaligai Club Aliga privatizációjával összefüggésben. Az üdülőközpontot 2007-ben 5,5 milliárd forintért vásárolta meg a mindössze hárommillió forint törzstőkéjű Pro-Mot Hungária Kft., a szerződést Veres János akkori pénzügyminiszter írta alá - mondta.

A jobbikos politikus kifejtette, hogy a projektcég hátterében egy olyan izraeli bank áll, amelyet már több alkalommal marasztaltak el szakszerűtlen és jogszerűtlen gazdálkodásért. Az értékesítést Hegedüs Lorántné nemzetbiztonsági kockázatúnak nevezte, mondván a part menti telek stratégiai jelentőségű, az alacsony törzstőkéjű vállalkozás pedig nem tud eleget tenni jótállási felelősségének.

Hasonlóan fontos ingatlanokat szerzett meg korábban a Balaton-parton az eredetileg ugyancsak hárommillió forintos törzstőkével rendelkező SCD Holding Rt., amely az első Orbán-kormány alatt egymilliárd forint támogatást kapott a Széchenyi-tervből, majd egy izraeli érdekeltségű angol cég tulajdonába került, megvásárolta a Balatontouristot, a Siótourt és a Zalatourt, s ezzel a Balaton körül fellelhető szinte összes kemping tulajdonosa lett - összegzett Hegedüs Lorántné. Hozzátette, hogy a Balaton-törvény a cég számára kedvező - a kempingek beépíthetőségét növelő - módosítását a Fidesz is támogatta.

"Ezek után joggal tehetjük fel a kérdést Orbán Viktornak: óhajtja-e az ellenséges szándékú felvásárlásokat megvizsgáltatni? (...) Illetve, hogy az izraeli ingatlanvircsaftnak mikor óhajt véget vetni Magyarországon?" - fogalmazott a jobbikos politikus.

Párttársa, Lenhardt Balázs a sajtótájékoztatón azt mondta: "a Jobbik óriási aggodalommal figyeli az izraeli térhódítást Magyarországon", hozzátéve, hogy az izraeli tulajdonú cégek hozzájárulásával megvalósuló ingatlanfejlesztéseket botrányok sorozata övezi.

A politikus részletesen szólt a törökbálinti Tükörhegyen zajló beruházásról, amely egy ezerlakásos lakópark építését célozza, s ezzel szerinte elviselhetetlen terheket ró a helyi önkormányzatra a közszolgáltatások terén. Mint mondta, a magas négyzetméterárak miatt ráadásul félő, hogy "tudatosan telepítenek Magyarország földjére (...) Izraelből származó, zsidó etnikumú személyeket".

A beruházást végző cégcsoport "gyanús ügyei" miatt a Jobbik vizsgálatot sürget - ismertette a politikus, hozzátéve: arra is választ várnak a miniszterelnöktől, hogy mi a véleménye a Hajógyári-szigetre tervezett kaszinóvárosról, amely szavai szerint "a sukorói projektnél is nagyobb ingatlanpanamának mutatkozik".