rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Öt százalék alatt nem lehet mandátumhoz jutni a kompenzációs listáról

MTI 2010. szeptember 26., vasárnap 13:02

A tízezernél nagyobb lélekszámú településeken nem juthat kompenzációs listáról mandátumhoz az a jelölőszervezet, amelyik nem tudja átlépni az öt százalékos küszöböt, ám a küszöb "átlépése" sem jelent garanciát arra, hogy az adott jelölő szervezetnek lesz képviselője.

A 168, tízezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületekben a képviselők vegyes választási rendszerben (egyéni választókerületben és kompenzációs listán) szerezhetnek mandátumot az önkormányzati választáson.

A választópolgárok csak az egyéni választókerületi képviselők közül választhatnak, a kompenzációs mandátumokat az egyéni választókerületekben mandátumot nem eredményező, úgynevezett töredékszavazatok arányában osztják ki a jelölőszervezetek között.

Az októberi választáson nem kaphat mandátumot annak a jelölőszervezetnek a listája, amelynek jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok öt százalékát nem érték el (két jelölőszervezet közös kompenzációs listája esetében ez a küszöb tíz, három jelölőszervezet esetében tizenöt százalék).

Az úgynevezett jogi küszöb a választójogi törvényben azt az előre meghatározott szavazatmennyiséget jelenti, amelynek elérése a mandátumszerzés feltétele. A küszöb funkciója a választáspolitológiai szakirodalom szerint az, hogy a politikai stabilitás érdekében mérsékelje a bejutó jelölőszervezetek számát.

A korábbi önkormányzati választásokon nem volt olyan előírás, amely megszabott volna a kompenzációs mandátumok kiosztásánál jogi küszöböt, ezt a szabályt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló, 2010 nyarán született törvény "hozta be".

A választójogi törvényben rögzített úgynevezett explicit (jogi) küszöbön túl a mandátumok listás kiosztásánál létezik az implicit (rejtett) küszöb is, amely az utolsó mandátum elnyeréséhez szükséges szavazatmennyiséget jelenti.

A jogi (öt százalékos) küszöb átlépése azonban éppen az implicit küszöb miatt nem jelent automatikusan garanciát a mandátumszerzésre, vagyis előfordulhat, hogy "járna" ugyan mandátum a jelölőszervezetnek, csak "nem jut", mivel az utolsó mandátum megszerzése "több szavazatba kerül", mint amennyi a jelölőszervezetnek van.