rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Mesterházy mérlegelésre kéri a választókat

MTI 2010. szeptember 28., kedd 12:13

Mesterházy Attila arra kéri a választókat, gondolják át, hogy a Fidesz mit ígért az országgyűlési választások előtt és mérlegeljék, abból mit teljesített az elmúlt több mint százhúsz napban.

Az MSZP elnöke kedden, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz újra a választók átverésére készül, erről szólt a párt kampánya is. Mesterházy Attila szerint a Fidesz továbbra is meg akarja téveszteni az embereket, ahelyett, hogy őszintén beszélne velük.

Úgy látja: hatalomra kerülése óta a Fidesz vezette kormány semmi olyat nem tett, ami befolyásolta volna az emberek életét, ehelyett hatalma bebetonozásával és a demokratikus mechanizmusok lebontásával foglalkozott. Magyarország ennél többet érdemel - hangsúlyozta.

Ismételten értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a kormány nem hozza nyilvánosságra az önkormányzati választás előtt a jövő évi költségvetésre és az esetleges megszorításokra vonatkozó elképzeléseit.

Mesterházy Attila kijelentette: az elmúlt több mint százhúsz napban a kormány egyetlenegy ígéretét sem tartotta be.

Példaként említette, hogy a Fidesz radikális adócsökkentést ígért július 1-től, de ez nem történt meg és valószínűleg jövő január 1-től sem valósul meg, legalábbis - mint mondta - ellentmondásosak az erről szóló hírek.

Hozzátette: vitatják a tervezett új adórendszer szükségességét, mert ez a gazdagoknak kedvez a szegényekkel szemben.

Mesterházy Attila ellentmondásosnak tartja a nyugdíjemelésről szóló híreket is, mert nem lehet tudni, hogy a kormány tartja-e a törvényes menetrendet. Szerinte félő, hogy a Fidesz megint a nyugdíjasok kárára akarja módosítani az erről szóló törvényt.

Kitért arra: fideszes politikusok a saját nyilatkozataikkal cáfolták azokat a választási ígéreteket, melyek szerint több pénz lesz az önkormányzati szférában, az oktatásra és a rendőrségre is. Egyetlenegy helyre került több pénz, Orbán Viktor személyes testőrparancsokához, de ezt semmi nem indokolta - jegyezte meg.

A szocialista politikus szerint az ígéretekkel ellentétben nem javult a közbiztonság és nem nőtt Magyarország nemzetközi hitelessége sem.

Idézte Urbán László hétfői nyilatkozatát, amelyben a volt fideszes politikus azt mondta, a hitelesség visszaszerzése érdekében mégis érdemes lenne elgondolkodni a szerződéskötésen a Nemzetközi Valutalappal.

Mesterházy Attila káoszpolitikának nevezte, hogy a fideszes politikusok rendszeresen egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek. Kifogásolta, hogy nincs egységes gazdaságpolitika, ami kihat az emberek mindennapi életére, megjelenik például a devizahitelek törlesztőrészleteinek emelkedésben is.

Álláspontja szerint nem valósult meg a Fidesz azon választási ígérete sem, hogy törvényes lesz az elszámoltatás, ezzel szemben viszont szinte már nincs olyan nem fideszes jelölt, akit ne jelentettek volna fel valamiért.