rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2010. 03. 08.

Válogatás az elmúlt napok fontosabb írásaiból-interjúiból-furcsaságaiból


FÓKUSZBAN:

2010. március 2.
Debreczeni József: Búcsú Bajnaitól
Magyar Demokrata Fórum honlapja

„Ez nem is lehet vitás: Bajnai Gordon teljesítette honpolgári kötelességét. Óriási nehézségek közepette, méltatlan támadások kereszttűzében. Vörösmarty szavával: rendületlenül. Mi több: imponáló színvonalon, a lehető legjobb eredménnyel. Visszakormányozta az országot a gazdasági szakadék széléről. Ez minden komolyan vehető hazai és a nemzetközi szakmai fórum értékelése. Tehát: le a kalappal! Minden tisztességes kalappal, minden tisztességes fejről.”
„…egy év után politikai értelemben ugyanitt tartunk. Ahol a part szakad: ma is Orbán kétharmados győzelme fenyeget. (Hogy ez milyen fenyegetés, azt a most arcunkba vágott kötcsei beszéd után már csak a vakok nem látják - ők vannak elsöprő többségben.)
Mindez nem Bajnai hibája. Ő mindent megtett, amit tehetett. A politikai esélyt (amely, ismerjük be, halovány volt) a többiek játszották el - most épp a maradékát. Mindenekelőtt az MSZP elitje, amelynek szinte minden tagja csak egy dologra ügyelt: a saját listás helyére. S ha ezt biztosítva látta, befejezettnek gondolta a választási harcot - a többi már rutin.
A szocialista elit mindenkit a víz alá akar nyomni, aki nem ő. (A Fideszt nem tudja, nem is próbálja.)”
„És itt jutottunk vissza Bajnaihoz. Aki az utolsó szó jogán frontot nyitott a neonácik ellen - népfrontos összefogásra híva Orbánt és a Fideszt. Mi több: a szocialisták kormányfőjeként kiállította nekik a demokrata végbizonyítványt. Navracsics (rögzült) szokása szerint gúnyosan vigyorgott, majd ugyancsak szokása szerint hitvány stílusban lealázta Bajnait. Aki erre - most az egyszer - némiképp rászolgált. Nekem (a még joviális) Csurka jutott eszembe, aki '90-ben ezt mondta a Házban: ’Nem állítunk ki hamis marhalevelet tébécés marháknak’. Neki akkor nem volt igaza, de amit mondott, most jogos intelem Bajnainak.”

***

2010. március 8.
Kólasavval bontják le a magyar zigótát
Index

„A Jobbik lakossági fórumán” Kőházy Ferenc, a „nemzet rappere” „próbálta meg felrázni hetvenfős hallgatóságát a zombiállapotból. A veresegyházi innovációs központban nem rappelt, hanem előadást tartott.”
„A ’nemzet rappere’-ként felkonferált Fankadeli zenei karrierje az utóbbi pár évben közéletibe ment át, és bár nem indul képviselőként, a kampányidőszakban a Jobbik rendezvényein tart előadásokat.”
„Meg van győződve például arról, hogy a magyarokat már zigótaállapotban pusztítják az ellenségeik, kólát itatnak velük, és a kóla miatt a nők szervezete annyira elsavasodik, hogy a saját szervezetük bontja le a zigótájukat.”
„Úgy véli, a mindenkori Kárpát-medence azé, aki teleszüli.”
„Másik elmélete, hogy a magyarokat úgy próbálják demilitarizálni, hogy buzivá teszik őket, hogy még egy Kalasnyikovot se tudjanak összerakni.”

2010. március 5.
A strasbourgi bíróság a lengyel melegek javára döntött
Globusz.net, Dziennik Gazeta Prawna

„Több évnyi vita után az Emberi Jogok Strasbourgi Bírósága úgy döntött egy szczecini  férfi esetében, hogy megörökölheti elhalálozott, meleg élettársa lakását.”
„Sok melegkapcsolat együttéléssé fejlődött. Az érintettek nem csak örömüket és bánatukat osztják meg, de lakásaikat is. Ám, ha egyik elhalálozik a párból, a másik nem örökölhetett eddig utána, hisz a lengyel állami törvénykezés eddig megtagadta tőlük, hogy házasságra lépjenek…azonnal és minden kertelés nélküli kilakoltatás a dolog vége.”
„Ha volt joga a közösségnek beszedni az érintettektől az adót, vajon azok miért nem kapják meg azt a jogot, amely személyiségüknek kijárna…?!”

2010. március 1.
Hack Péter: Előbb mérni, azután vágni
A korrupció elleni fellépés újabb kísérletei elé
Élet és Irodalom (a 2010. február 26-i szám online kiadása)

„Jelenleg a döntéshozó előtt legalább két olyan elképzeléscsomag fekszik, amely a korrupció elleni fellépésben ígér változást. Az egyik a kormány által elkészített törvénycsomag, amely a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállításáról és a tisztességes eljárás védelméről és ezzel összefüggő törvénymódosításokról szól.”
„Kérdés az is, hogy érdemes-e önálló vizsgálati jogkörrel rendelkező antikorrupciós testületet létrehozni. Mint azt Báthory Ágnes kiváló elemzése bemutatja: ’A hongkongi mintára létrehozott hivatalok csak nagyon kevés országban életképesek vagy sikeresek, és sok helyen többet ártottak, mint használtak. Ennek egyik oka az, hogy a Hongkongban adott feltételek kevés kivétellel nem voltak reprodukálhatóak: az ICAC-nak [Independent Commission Against Corruption - a szerk.] hatalmas a költségvetése és politikai támogatottsága (ez nyilván könnyebben elérhető volt gyarmati, mint pártversengésen alapuló politikai környezetben), ami rendkívül erős nyomozati jogosítványaiban és abban is megnyilvánult, hogy módjában állt megkérdőjelezhetetlen »tisztaságú« szakembereket külföldről, jelen esetben Nagy-Britanniából importálni. (...) Ahol a szervezet függetlenségét nem bástyázták teljesen körül, ott leginkább politikai boszorkányüldözések eszközévé vált, amelyet a mindenkori kormány ellenfelei lejáratására használt fel’.”

2010. március 1.
Házasságpárti a magyar?
Nika György vendége Kopp Mária, a Magatartástudományi Intézet vezetője
MTV online, Az Este
Videó (olvasható változatban is)

„–… a legújabb amerikai kutatások is…az 1941-2006 közötti haláleseteket vizsgálták, és arra a megdöbbentő eredményre jutottak, hogy átlagosan kétszer annyi elvált férfi és nő halt meg ebben az időszakban, mint házasságban élő.”
„- Amikor novemberben a Népesedési Kerekasztal megalakult, elkezdte a munkáját, akkor önnel épp ott hagytuk abba a beszélgetésünket erről, hogy nagyon sok pénz kellene ahhoz, hogy egyfajta olyan családtámogatási rendszer jöjjön létre, ami a magyar népesedés problémákra is egyfajta gyógyír lehet.”
„- Azóta viszont olyan javaslatokat igyekszünk tenni, amik nem kerülnek pénze.”
„- Az első és legfontosabb javaslatunk, hogy be kellene vinni az oktatási rendszerbe már az óvodától kezdve a kapcsolati képességek erősítését. Magyarországon – egyébként ez a modern világban világjelenség – nagyon rossz a kapcsolati kultúra, és teljesen megváltozott minden, tehát régen rendezett helyzetben éltek az emberek, akkor nem volt ez olyan bonyolult. Ma viszont ugyanazokba a csapdákba futnak bele újra és újra a párok, és nem tanulják meg, hogyan lehet a konfliktusaikat kezelni, pedig erre módszerek vannak.”
„- Talán az egyik legfontosabb és nem is olyan bonyolult dolog, hogy dicsérni kell a másikat, a másik önértékelését erősíteni. A magyar társadalomban ez nem nagyon jellemző. Pedig ez egy csodaszer, amivel nagyon komolyan lehet erősíteni a kapcsolatokat. Ha megnézzük, hogy mi miatt válnak el a fiatalok, az egyik leggyakoribb ok, hogy azt mondják, az elhidegülés miatt. És ebben az van benne, hogy ma – egyébként ebben a médiumok nagyon is felelősek –az első szerelmet, a "meglátni és megszeretni" szerelmet tartják a legfontosabbnak, pedig ez tulajdonképpen az a fajta ösztönös vonzódás, ami a állatvilágban is már megvan: ilyenkor az agyat rózsaszín köd borítja el.”
„- …csak a nő tudja világra hozni és szoptatni a gyereket. És a férfi tud gyereket nemzeni. Utána viszont az együttműködésben már nagyon ki kell egészítsék egymást, és nem szabad hatalmi harc alakuljon ki közöttük. Csak az együttműködés.”

2010. február 25.
Deutsch elmegyógyintézetet javasolt Debreczeninek
ATV online, Jam
Videó (részben olvasható változatban is)
„A politikus kijelentette: Debreczeni félelme egyébként olyan mérvű paranoia, amivel – ha még mindig lenne OPNI – könnyen beutalót kaphatna a Lipót-mezei elmegyógyintézetbe. ’Nagyon sok embert kezeltek az OPNI-ba, akinek egyébként egy nagyon világos paranoiás világképe volt. Minden érve önmagában logikus volt, csak az egész kép nem’ – magyarázta álláspontját Deutsch.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!