rss      tw      fb
Keres

Demján – pártsemlegesen: „Burundival azonos” helyen, és „fogj össze, magyar!”

MTI 2010. március 8., hétfő 11:39

Demján Sándor szerint kudarcos volt az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája: az ország vezető régiós helyéről - az eladósodottságot tekintve - "Burundival azonos helyre" sorolódott. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke a szervezet hétfői budapesti fórumán kiemelte: a szövetség pártsemleges, az eredmény érdekli.

Demján Sándor a "Hogyan tovább Magyarország?" című gazdaságpolitikai rendezvényen, a Művészetek Palotájában hangsúlyozta: a VOSZ kezdettől fogva "opponálta" azokat a felelőtlen intézkedéseket, amelyek az elmúlt években Magyarországot egy régiós vezető pozícióból az utolsó helyre sorolta.

A VOSZ ügyvezető elnöke egy hatpontos javaslatcsomagot ajánlott a Fidesz vezetőinek figyelmébe "Magyarország gazdasági és társadalmi felemelkedéséért". Eszerint első lépésként versenyképes adók kellenek, emellett szükség van társulásra és összefogásra, a termelés prioritására, piacteremtésre a magyarországi vállalkozások számára, fel kell lendíteni a hazai kis- és középvállalkozásokat, be kell vezetni az eurót, de nem minden áron.

A "VOSZ-csomag" második pontja úgy szól: "társulj és fogj össze magyar!" Ezzel kapcsolatban Demján Sándor a regionális, kistérségi összefogás fontosságát hangsúlyozta. Minden eszközt ki kell használni protekcionista módon arra, hogy a magyar termékek fogyasztását ösztönözzék. Harmadikként a termelés elsőbbségét emelte ki, szerinte ugyanis munka, illetve a munka tisztelete nélkül az ország nem fog felemelkedni.

A negyedik pont a piac biztosítását szorgalmazza a magyar vállalkozások számára. Az uniós forrásoknak Magyarországon kell maradniuk, itt kell multiplikálódniuk, és a piacteremtés esetében is protekcionista gazdaságpolitikára van szükség. Fel kell lendíteni a kis- és középvállalkozásokat, ami a foglalkoztatás bővítését jelentősen segítheti - ismertette az ötödik pontot.

Az eurót be kell vezetni, de nem minden áron - zárta a VOSZ ügyvezető elnöke, aki úgy fogalmazott: "mi nem választási ciklusokban gondolkodunk, hanem családi generációkban".