rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: tárgyaltak az adósmentő csomagról, több hét a megegyezésig

MTI 2010. szeptember 29., szerda 2:43

A Világgazdaság úgy tudja, kedden folytatódtak a tárgyalások a Magyar Bankszövetség és a Fidesz-frakció között a Kósa Lajos és Rogán Antal országgyűlési képviselők által kezdeményezett nyolcpontos adósmentő csomagról, ám a megegyezésig akár hetek is eltelhetnek még.

A lap emlékeztet: a két fél között a tárgyalások szeptember 17-én kezdődtek, akkor a bankszövetség Erdei Tamás elnök vezette küldöttsége megállapodott néhány alapelvről a fideszes képviselőkkel. Ezek szerint aki hitelt vett fel, annak vissza kell fizetnie azt, a megoldási javaslatok nem veszélyeztethetik a hitelezést, nem rendíthetik meg a jelzálog-hitelezés gyakorlatát, és nem lehet a kockázatokat egyoldalúan az egyik félre hárítani.

A második fordulót szeptember 24-én tartották. A lapnak nyilatkozó források szerint az egyeztetési folyamat szerencsés esetben a jövő hét végén fejeződhet be.

Kósa Lajos és Rogán Antal szeptember elején közölt nyolcpontos javaslatcsomagja megtiltaná az ügyfelek számára hátrányos, egyoldalú szerződésmódosításokat és kamatemeléseket, előírná a középárfolyam alkalmazását és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét. Az adós kérelmére öt évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a futamidő, az ügyféltől az aktuális piaci értéknél többet nem követelhetnének a bankok, s fizetésképtelenségnél nem kérhetnének büntetőkamatokat és más extra díjakat.

Erdei Tamás akkor elfogadhatatlannak nevezte a csomagot, Nyers Rezső, a bankszövetség főtitkára pedig úgy fogalmazott, hogy a válság magyarországi elhúzódását, a bankadót és a fideszes képviselők nyolc pontját együttesen a hazai bankrendszer már nem tudná sérülés nélkül elviselni.