rss      tw      fb
Keres

FOCI: Hírek, pletykák

– Liverpool: A vasárnap 1:2-re elvesztett Arsenal-meccs után Rafael Benitez azt mondta, garantálja, hogy csapata az első négyben végez, az eddigi rossz formája ellenére is. A Liverpool hetedik a bajnoki tabellán, 13 pontos hátránnyal a vezető Chelsea mögött, utolsó 15 meccsükből (beleértve a BL-t) mindössze hármat nyertek meg. A bajnokságból még 22 forduló van hátra. Erősnek kell lenni, és reggeltől estig dolgozni, ez a dolog nyitja, mondta Benitez. Jamie Carraghernek más ötlete is van. Ő bevallotta, rendszeresen imádkozik azért, hogy csapata túljusson ezen a szörnyű időszakon, hogy megnyerjék az FA Kupát, az Európai Ligát és az első négyben végezzenek a bajnokságban.

(A szerdai fordulóban: Liverpool-Wigan Athletic)

– Chelsea: Didier Drogba megsérült a keddi edzésen, a hátára esett, nem biztos, hogy játszik a szerdai Chelsea-Porthsmuth találkozón. Ancelotti egyébként közölte, teljes a bizalma Petr Cech kapusban, az utóbbi mérkőzéseken mutatott bizonytalanságai ellenére is: „Mindannyian úgy gondoljuk, a miénk a világ egyik legjobb kapusa. Petr ugyanazon a szinten van, mint Buffon vagy Casillas.”

(A szerdai fordulóban: Chelsea-Porthsmuth. Eurosport2, 20:45)


Robert Green

– A Daily Express ugyanakkor úgy tudja, Cech sorozatosan rossz teljesítménye miatt Ancelotti azt tervezi, hogy januárban leigazolja a West Ham kapusát, Robert Greent (akit állítólag az Aston Villa és a Sunderland is szeretne megszerezni). Ancelotti ezt cáfolta. Az újság szerint egyébként az a tény, hogy a Chelsea 13 idei kapott góljából tízet rögzített helyzetből szedett be (ugyanúgy, mint a Liverpool), azt mutatja, hogy Cech és a védői már nem értik meg úgy egymást, mint korábban. Ancelotti szerint épp ellenkezőleg: a Chelsea védelmének erősségét mutatja, hogy mezőnyből csak három gólt kaptak.

– Az Arsenal szakvezetője, Arsene Wenger még mindig azon töpreng, hány csapat volna alkalmas rá, hogy megnyerje a Premier League-et. Arra jutott, hogy nyolc, és hogy angliai pályafutásának 13 éve alatt még sohasem volt ennyire nyílt az angol bajnokság, mint most. Wenger egyébként ismét kizárta, hogy elengedje az Arsenal kapitányát, Cesc Fabregast a Camp Nouba, a december 22-ei karácsonyi barátságos mérkőzésre Katalónia válogatottja és Argentína közt.

(A szerdai fordulóban: Burnley-Arsenal. Eurosport2, 22:45, felvételről)

 

– És egy rossz hír: Az index.hu arról számolt be, hogy a román sajtó szerint a Digi 25 millió euróért megvette az angol foci első osztályának közép-európai közvetítési jogait (az Eurosport állítólag 3,7 millió eurós ajánlatot tett). Ha ez így van, itt is érvényes lesz mindaz, amit a DigiTV meccsközvetítéseiről már leírtam a Mozgó Világ 2009. októberi számában.

Emlékeztetőül:

„…ha már a világfocinál tartunk: Magyarországon nemcsak a futball, hanem a sportközvetítések is sajátos piaci viszonyok közt bonyolódnak. Tavaly a Bajnokok Ligáját azért nem tudta nézni a nagyérdemű jó része, mert a televíziós jogokat a Viasat 6 nevű csatorna szerezte meg, amely csak bizonyos szolgáltatóknál volt megrendelhető. Idén a Digisport közvetíti a szerdai meccseket (de az angol bajnoki fordulók egy részét is), amely e pillanatban még mindig csak a DigiTV nevű cég összes szolgáltatásával együtt rendelhető meg. A tévénéző, akinek a kegyeiért és az előfizetéséért – elvileg – versenyeznek, ugyanúgy tűri a piac felosztásáért vagy a piacra való betörésért folyó kíméletlen szolgáltatói versenyt, amely az ő érdekeinek teljes figyelmen kívül hagyásával zajlik, ahogy eltűri a magyar foci színvonaltalanságért felelős vezetőket és a focit nacionalista, rasszista, irredenta nézeteinek hirdetésére és fölös tesztoszteronadagjának levezetésére felhasználó egyedeket. És alkalmazkodik: vagy évenként szolgáltatót vált, ügyet intéz, szerelőre vár, új beltéri egységeket vásárol, vagy ha teheti, szerdánként és hétvégén étterembe megy. A kábelszolgáltatókon kívül ugyanis van még egy szolgáltatói csoport, amelynek tavaly is jól jött, idén is jól jön a kábelcégek egymást gyilkolása és a magyar fociéhsége: érdemes végigjárni a televízókészülékkel rendelkező budapesti éttermeket a szerdai BL-meccsek idején. Csak végigjárni, mert leülni és vacsorázni csak az tud, aki napokkal vagy hetekkel korábban asztalt foglalt. Van persze olyan étterem, ahol megengedik, hogy az ember állva nézze a meccset. Az ilyen étterem zsúfolt, levegőtlen, büdös, hangos, leginkább egy zárt lelátóhoz hasonlít. De a szegény tévére vadászó futballdrukkert rendszerint elzavarják. Így néz ki a kínálati piac és a piaci önszabályozás a magyar kábelszolgáltatóknál. Meg a versenyfelügyelet.”