rss      tw      fb
Keres

Tabajdi: Magyarország sikeresen kötötte le az uniós fejlesztési pénzeket

MTI 2010. szeptember 29., szerda 10:38

Magyarország a szocialista kormányok idején sikeresen kötötte le az uniós fejlesztési pénzeket, a statisztikák szerint Magyarország az élen jár a kohéziós alap forrásainak felhasználásában az új tagállamok között - hangsúlyozta Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő, szerdán közzétett nyilatkozatában.

"Ideje volt, hogy ezt a Fidesz is elismerje" - tette hozzá, és felhívta a figyelmet Molnár Ágnesnek, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának a közelmúltban tett kijelentésére, miszerint az előző kormány a források nagy részét már lekötötte.

Így 2013-ig 1800-1900 milliárd forintnak megfelelő pénz jut az új fejlesztési projektekre - tette hozzá Tabajdi.

A szocialista politikus emlékeztetett arra: az idei országgyűlési és a tavalyi európai parlamenti választási kampányban a Fidesz több politikusa is azt állította, Magyarország elmaradt a fejlesztési források felhasználásával.

"Megint bebizonyosodott, hogy a Fidesz politikusai a kampányban a választók tudatos megtévesztésére törekedtek, és valótlan dolgokat állítottak a szocialista kormányok teljesítményéről" - olvasható Tabajdi nyilatkozatában.

Az MSZP EP-delegációjának vezetője kitért arra, hogy az uniós fejlesztések minden esetben utófinanszírozottak. A pályázatok jóváhagyását követően az illetékes kormányzati, illetve uniós szervek megítélik a támogatást, lekötik az erre szolgáló forrásokat, a tényleges kifizetések pedig a fejlesztés megvalósítása után történnek.

Tabajdi szerint "a Fidesz kormányzati szakemberei és képviselői által tett, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok azt sugallják, hogy a Fidesz nem érti, hogyan működnek az Európai Unió fejlesztési forrásai, és nem látja át azok magyarországi felhasználását sem".