rss      tw      fb
Keres

Átfogó jogalkotási programot javasol egy magyar EP-képviselő a pénzügyi bűncselekmények ellen

MTI 2010. szeptember 29., szerda 11:46

Átfogó európai uniós jogalkotási programot javasol a pénzügyi bűncselekmények ellen Deutsch Tamás (Fidesz) európai parlamenti képviselő, a szerdán Brüsszelben kiadott közleménye szerint.

A képviselő az EP költségvetési ellenőrzési bizottságának meghallgatásán jelentette be javaslatát. A meghallgatás témája két olyan szabályozási előterjesztés volt, melyekről kilenc, illetve hat éve nem született döntés. Az egyik az EU költségvetését megkárosító csalási, pénzmosási és korrupciós ügyek ellen kíván hatékonyabb szabályozást létrehozni, a másik ezekben az ügyekben a nyomozati munkát könnyítené meg.

Deutsch Tamás szerint "a Lisszaboni Szerződés életbe lépése, a 2014-ben kezdődő új pénzügyi perspektíva, valamint a pénzügyi és gazdasági válság körülményei együttesen vissza nem térő lehetőséget teremtenek arra, hogy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét szolgáló közösségi joganyagot és intézményrendszert megerősítsük".

A közlemény szerint "az általa javasolt program keretében a közösségi büntetőjogi szabályozás újragondolásával, valamint az azok alkalmazására hivatott uniós intézményekre vonatkozó direktívák egyidejű módosításával lehet azt a célt elérni, hogy az átalakítások után az Európai Unió egy új, megerősített és hatékonyabb intézményrendszerrel rendelkezzen a pénzügyi bűncselekményekkel szemben".