rss      tw      fb
Keres

Újabb idézést kapott Molnár Gyula

MTI 2010. szeptember 29., szerda 12:13

Újabb idézést kapott gyanúsítotti kihallgatásra Molnár Gyula, a XI. kerület polgármesterének hivatali irodájában kedden délután adták át a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai az újabb idézést - erről Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője tájékoztatta az MTI-t szerdán.

A szóvivő ezzel cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint egy kampányrendezvényen adták volna át az idézést a politikusnak. Fazekas Géza szerint azért személyesen adták át az idézést, mert a korábbi, postán küldött idézés térti vevénye nem érkezett vissza a főügyészségre, így nem volt tisztázott, hogy Molnár Gyula megkapta-e azt.

Fazekas Géza megismételte keddi kijelentését, miszerint politikai nyilatkozatokra az ügyészség nem reagál.

Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke blogján írt Molnár Gyuláról és a vele kapcsolatos eljárásról. Úgy fogalmazott: "az ügyészek először a jogszabályokat felrúgva a XI. kerületi polgármesteri hivatalban tuszkolták az idézést egy titkárnő kezébe. Majd alighanem belátva a kapitális hibát, még nagyobbat követtek el: szeptember 27-én kora este egy kampányrendezvényen érték utol Molnár Gyulát, aki az idézést ott átvette, amely október 4-én hétfőre szól". Szanyi Tibor a Molnár Gyulával kapcsolatos eljárást "nyílt politikai aggressziónak" nevezte.

Egy ingatlan tulajdonjogának átruházása kapcsán hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatta meg a Központi Nyomozó Főügyészség Lakos Imrét, a XI. kerület alpolgármesterét kedden, továbbá keddre idézte gyanúsítotti kihallgatásra Molnár Gyulát, a kerület polgármesterét.

Az ügyészség szerint a vagyongazdálkodásért felelős alpolgármester a posztjából fakadó függőségi viszonyt kihasználva a hivatali helyzetével visszaélt, hogy egy kft.-nek előnyt szerezzen; a cég a XI. kerületben, a Dombóvári és Budafoki utak sarkán levő ingatlant szerette volna megszerezni, mert a környező ingatlanok már a tulajdonában álltak. Az ügyészség szerint a tulajdonjogot az államháztartási törvény előírásait megkerülve juttatták át a gazdasági társaságnak, mivel nem történt nyilvános versenytárgyalás. Mindez a nyomozóhatóság szerint a polgármester és az alpolgármester tudtával történt.

Lakos Imre panasszal élt a gyanúsítás ellen és megtagadta a vallomástételt. Ügyvédje, Papp Gábor az MTI-nek különösnek nevezte, hogy egy 2006-os ingatlanüggyel összefüggésben öt nappal az önkormányzati választás előtt gyanúsították meg Lakos Imrét, aki a Lokálpatrióták Újbudáért Egyesület támogatásával indul az egyik egyéni képviselői helyért.

Molnár Gyula az MTI-nek úgy nyilatkozott: "ha egy állami telek értékesítése ügyében (...) több mint ezer napja folyó vizsgálat a választások előtt négy nappal jut el abba a stádiumba, hogy egy esélyes polgármesterjelöltet az ügyészségre kell hívni, a helyettesét pedig meggyanúsítani, akkor az önmagáért beszél, és nem kívánom kommentálni".

Ezzel kapcsolatban Fazekas Géza kedden leszögezte: a főügyészség akkor közli a megalapozott gyanút, amikor az megfogalmazódott, ez szeptemberben történt meg és szeptember közepén küldték ki az idézéseket. Hangsúlyozta továbbá, hogy a főügyészség politikai nyilatkozatokra nem kíván reagálni.