rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Az önkormányzati választáson a jelölteknek nincs mentelmi joguk

MTI 2010. szeptember 29., szerda 13:03

Az önkormányzati választáson jelöltként indulókat - ellentétben az országgyűlési választáson indulókkal - nem illeti meg a mentelmi jog, azaz a jelöltekkel szemben folyamatban lévő büntetőeljárásokat nem kell felfüggeszteniük a hatóságoknak.

Az országgyűlési képviselőket és jelölteket megilleti a mentelmi jog: amint az illetékes választási bizottság jelöltként nyilvántartásba veszi őket, a velük szemben indult büntetőeljárásokat fel kell függeszteni. Ez a szabály azonban nem vonatkozik az önkormányzati választáson indulókra, a velük szemben indult büntetőeljárást nem kell felfüggeszteni, azaz a kampány előtt vagy a kampány idején a hatóság által meggyanúsított jelölt is szerepelhet a szavazólapon.

A jelöltet azonban törölni kell a szavazólapról, amennyiben - akár a kampány ideje alatt is - a bíróság jogerősen eltiltja a közügyek gyakorlásától.

Akit ugyanis a bíróság a nyilvántartásba vétele és a voksolás között jogerősen cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alá helyez, vagy elrendelik kényszergyógykezelését, vagy jogerős bírósági ítélet születik, amelyben eltiltják a közügyek gyakorlásától, vagy esetleg megkezdi szabadságvesztés-büntetését, elveszíti választójogát és így nem indulhat a választáson.

(A választójogot azonban nemcsak a jogerős bírósági ítéletek korlátozhatják, hanem az Országgyűlés által június 22-én elfogadott alkotmánymódosítás is: ebben ugyanis korlátozták a rendőrségnél, honvédségnél és nemzetbiztonsági szolgálatoknál dolgozók passzív választójogát, vagyis a választhatóságukat. Az alkotmánymódosítás szerint ugyanis nem indulhatnak többi között az önkormányzati választáson azok a volt hivatásos rendőrök, katonák és a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai, akik a választás előtt kevesebb mint három évvel szereltek le.)

A Központi Nyomozó Főügyészség kedden egy ingatlan tulajdonjogának átruházása kapcsán hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatta meg Újbuda alpolgármesterét, a volt SZDSZ-es Lakos Imrét, aki az októberi önkormányzati választáson a Lokálpatrióták Újbudáért Egyesület támogatásával indul az egyik egyéni képviselői helyért. A főügyészség továbbá gyanúsítotti kihallgatásra idézte Molnár Gyulát, a kerület szocialista polgármesterét is, ugyanebben az ügyben.