rss      tw      fb
Keres

Fazekas Sándor: a kárelhárítás helyett megelőzésre van szükség a vízgazdálkodásban

MTI 2010. szeptember 29., szerda 17:37

A milliárdokat felemésztő védekezés és kárelhárítás helyett gondos megelőző munkára van szükség a vízgazdálkodásban - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán egy hódmezővásárhelyi belvízvédelmi beruházás átadásán.

„A védekezés az áradás közben, majd az árvíz utáni kárelhárítás milliárdokat emészt fel, ezért fontos a megelőzés, amikor nyugodt körülmények között tervszerűen lehet építkezni” – mondta a politikus, hozzátéve: „az országnak erre van szüksége, s nem katasztrófa sújtotta térségek folytonos újjáépítésére.”

A vidékfejlesztési tárca felgyorsítja – a még az első Orbán-kormány által elindította – Vásárhelyi-terv végrehajtását. Nemcsak az árvízvédelem miatt fontos ez, hanem azért is, mert a beruházás munkahelyeket teremt – közölte Fazekas Sándor.

Az állami és önkormányzati beruházásoknál olyan műszaki megoldásokat kell alkalmazni, melyek lehetővé teszik, hogy miután az árhullámok levonulnak, a hátramaradt vizet fel lehessen használni a termőterületek öntözésére. Víz- és záportározókat kell építeni a rendkívüli vízhozamok befogadására, az árhullámok csúcsainak csökkentésére. Megfelelő vízgazdálkodási tervvel és beruházásokkal az aszály okozta károk is mérsékelhetők, megelőzhetők – fogalmazott a miniszter.

Az idei esztendő szélsőséges időjárása arra is figyelmeztetett minket, hogy az árvízvédelmi rendszerek megerősítése mellett a belterületi csapadék és belvízelvezető rendszerek problémáinak megoldása sem tűr halasztást – jelentette ki a vidékfejlesztési tárca vezetője.

Lázár János (Fidesz) polgármester elmondta, Hódmezővásárhelyen, az ország egyik legmélyebben fekvő településén különös figyelmet kell fordítani a belvíz elleni védekezésre. A következő négy év egyik legnagyobb kihívása lesz a város belterületén és 50 ezer hektáros külterületén a belvízelvezetés feltételeinek megteremtése.

Az alföldi város legmélyebben fekvő területén 87 millió forintból – melyből 78,5 millió forintot uniós támogatás fedezett – megépült egy másodpercenként 240 liter kapacitású kettős átemelő szivattyú, valamint a település határában elkészült egy a megemelkedett vízmennyiséget irányítani és ezáltal hatékonyan elvezetni képes komplex vízkormányzó műtárgy.