rss      tw      fb
Keres

A gazdasági kapcsolatokról és a szélsőjobbról beszélt Mesterházy Attila és Kurt Beck

MTI 2010. március 8., hétfő 14:26

A Magyarország és Németország közötti gazdasági kapcsolatokról, valamint a szélsőjobb magyarországi előretöréséről volt szó elsősorban Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt és Kurt Becknek, a német Rajna-Pfalz tartomány kormányfőjének hétfői munkamegbeszélésén Budapesten.

Mesterházy Attila a megbeszélés után újságíróknak elmondta: Magyarország számára különösen értékesek a Németországgal meglévő gazdasági kapcsolatok, hiszen minden kilencedik magyar munkahely közvetve vagy közvetlenül a német gazdasági jelenléthez kötődik.

Tájékoztatta Kurt Becket arról, hogy Magyarországon erősödik a szélsőjobboldali mozgalom, a radikalizmus. "Sajnos Magyarországon a szélsőjobboldallal szemben az MSZP mint egyetlen demokratikus erő egyedül maradt a küzdelemben."

A tartományi miniszterelnök - az MSZP közleménye szerint - a megbeszélésen szólt arról, hogy Németországban aggodalommal követik a magyar belpolitika fejleményeit, amelyek következtében akár egy nyíltan kirekesztő, szélsőséges párt is meghatározó parlamenti erővé válhat.

Kurt Beck szerint Németország számára különös jelentősége van egy szigorú, a vészkorszak bűneivel való szembenézést szolgáló jogszabály elfogadásának, és külön is megköszönte Mesterházy Attilának, hogy a holokauszttagadás büntethetőségéről szóló törvényt és annak támogatását személyes kötelességének tekintette.

A német politikus a találkozó végén elmondta azt is: rövid áttekintést kapott az MSZP választási programjáról, amely szerinte szervesen illeszkedik a nyugat-európai szociáldemokrata pártok értékrendjébe.

Kurt Beck újságíróknak elismerően szólt a szocialista kormány válságkezelő programjáról, amellyel saját erejéből győzte le a válságot az ország. Úgy fogalmazott: ennek jelentősége akkor tudatosul igazán, ha valaki megnézi a Görögországban vagy Portugáliában kialakult helyzetet.

A SPD volt elnöke egy Grosics Gyuláról szóló, a kapus által dedikált könyvet kapott Mesterházy Attilától. Azt kívánta az MSZP-nek, hogy okozzanak akkora meglepetést a választásokon, mint amekkorát a magyar futballcsapat okozott annak idején a Wembley Stadionban.