rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor: ősszel is a változtatás mellett kell dönteni

MTI 2010. szeptember 29., szerda 20:11

Az októberi helyhatósági választáson is a változtatás, a váltás a tét - mondta Orbán Viktor Tiszaújvárosban több száz ember előtt szerdán.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: ha a választók áprilisban úgy döntöttek, hogy változtatni kell, akkor jók a remények arra, hogy nem akarnak félúton megállni.

A tiszaújvárosiaknak azt üzente: "ugrás előtt a lovat nem szabad visszafogni", ha a változtatás mellett döntött az ország tavasszal, akkor most ősszel is ki kell tartani a döntés mellett.

A változás akkor lesz teljes, ha az ország fontos településein is megtörténik a váltás, egy "kis friss levegő itt sem ártana" - tette hozzá.

Meggyőződése - mondta a miniszterelnök -, hogy a jelenleg szocialista vezetésű Tiszaújvárosnak nem az a dolga, hogy ellensúlya legyen a magyar kormánynak. Tiszaújvárosnak az a dolga, hogy megpróbáljon együttműködni a mindenkori magyar kormánnyal, hogy az itt élőknek jobb legyen az élete - tette hozzá. Azt mondta, nem vinné olyan "kalandorakcióba" a tiszaújvárosiakat, hogy csináljanak a településből egyfajta "szocialista ellenvárost". Ennek semmi értelme - tette hozzá -, arra biztatva a tiszaújvárosiakat, hogy éppen ezért a változást akaró magyar kormánnyal együttműködni kész képviselőket és polgármestert válasszanak. Hallgatósága lelkesen fogadta a szavait.

Tiszaújváros nem közömbös számunkra, a városnak komoly gazdasági lehetőségei vannak, "büszke lennék arra, hogyha fideszes városvezetést választanának" - mondta Orbán Viktor.

Megemlítette: áprilisban arról szólt, hogy jelentős változtatások történnek majd Magyarországon, néhány tabut azóta sikerült ledönteni - ezek között említette a képviselők létszámának csökkentését, a bankadó bevezetését, az ország érdekeinek "megvédését" a Nemzetközi Valutalaptól, a végkielégítések megadóztatását, az állami pazarlás megszüntetését.

A kormány döntései jó alapot adnak a sikeres jövőhöz - jelentette ki. Az egész ország akarja a változást - mondta, szavait tapsvihar követte.

Vasárnap történelmet fognak írni a budapestiek is, mert húsz év után úgy tűnik, hogy polgári vezetése lesz a fővárosnak is - tette hozzá.

Az elszámoltatásról szólva hangsúlyozta: az emberek türelmetlensége érthető, ám fontos, hogy az elszámoltatás kifogástalan jogi keretek között történjen. Úgy fogalmazott: nem leszámolni akarunk, hanem elszámoltatni akarjuk a volt vezetőket, azt akarjuk, hogy mindenki megértse: még egyszer nem lehet megtenni Magyarországon azt, amit az ország vezetői az elmúlt nyolc évben tettek. "Nem hagyhatunk a gyerekeinkre olyan országot, amelynek korábbi vezetői azt gondolták, hogy büntetlenül bármit meg lehet tenni az ország ellenére" - mondta Orbán Viktor.