rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: egyéni indítvány az ügyészség kormány alá rendeléséről?

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 1:18

Egyéni képviselői indítványként vinné az Országgyűlés elé a Fidesz az ügyészség kormány alá rendeléséről szóló törvényt, így kerülve ki a szakmai szervezetekkel való egyeztetési kötelezettséget - írta a Népszava csütörtökön.

A lap emlékeztet, hogy 1998-ban – az első Orbán-kormány idején – már benyújtottak egy javaslatot ilyen irányú átalakításra, azonban az – mivel nem volt meg a kétharmados többség – elbukott az ellenzéken.

Az akkori javaslatban az szerepelt, hogy a kabinet az igazságügy-miniszteren keresztül irányítaná az ügyészséget, elvi iránymutatást adhatna az eljárásokban az ügyészi tevékenység fő irányaira. A miniszter emellett kivételes esetekben írásban, indoklással egyedi utasítást is adhatna a legfőbb ügyésznek. Az akkori javaslat szerint a jövőben nem az államfő javaslata alapján választanák, hanem a kormányfő javaslatára neveznék ki a legfőbb ügyészt.

Azt, hogy pontosan milyen javaslat kerül a Ház elé, nem tudni, ám az biztos, hogy különösebb egyeztetésre nem lesz szükség, az egyéni indítványok esetében ugyanis erre nincs semmiféle kötelezettség – írta a Népszava. A lapnak korábban nyilatkozó szakértők nem tartották "ördögtől valónak" az ügyészség kormány alá rendelését.