rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: szakadéknyi különbség a készségekben

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 1:57

A magyarok több mint egynegyede sem számolni, sem olvasni nem tud értékelhető szinten - írta a Magyar Nemzet csütörtökön a felnőtt lakosság alapkészségeit vizsgáló All nemzetközi kutatás alapján.

Az OECD és a kanadai statisztikai hivatal által készített kutatás a felnőtt, 16-65 éves lakosság általános alapkészségeit mérte 11 országban. Magyarországon 164 településen 13 ezer 600 embert kerestek meg, s teljesítményüket négy szempont alapján mérték: a prózaolvasási, a dokumentumolvasási, a számolási és a problémamegoldási készséget vizsgálták.

A készségek teljes hiánya a legfeljebb nyolc általánost végzettekre jellemző, s a kutatók szerint az alacsonyan iskolázott magyar népesség munkavállaláshoz szükséges alapkészségei mélyen az európai átlag alatt vannak. A lakosság 25 százalékánál ugyanakkor minden vizsgált kompetencia magas szinten megtalálható, vagyis a készségeket illetően szélsőségesen kettészakadt képet mutat a társadalom.

A kutatásból kiderült, hogy a magyar nők jobban olvasnak, jobban számolnak, mint a férfiak, és problémamegoldó készségük is erősebb. Ez szinte a világon egyedülálló, ugyanis a legtöbb országban a férfiak a számolás terén megelőzik a nőket - írta a lap.