rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: fogyatékos szavazati jog

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 2:55

Magyarországon választások lesznek, s a nagykorú állampolgárok között becslések szerint hetvenezer olyan személy is van, akik jól tudnak tájékozódni, értik az őket körülvevő világot, csak valamilyen okból gondnokság alá helyezték őket, így ki vannak zárva a parlamenti és helyhatósági választásokból - írta a Népszabadság csütörtökön.

A lapnak nyilatkozó Amir Mariann jogász, egy nemzetközi emberi jogi szervezet, a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) munkatársa elmondta, hogy a gondnokság alá helyezés - ami egyben a választójog elvesztését is jelenti - a magyar gyakorlatban formális eljárás. Úgy vélte, ha a családot nem motiválja az, hogy a környezetében élő fogyatékos önálló életet élhessen, akkor a sérült embertől a bíróság szinte mérlegelés nélkül elveszi azt a jogot, hogy dönthessen saját élete felett.

Magyarország 2007-ben másodikként a világon (és elsőként Európában) aláírta a fogyatékossággal élő személyek jogáról szóló ENSZ-egyezményt, hiába volt azonban úttörő az aláírásban, a szavakat nem követték tettek, így óriási a szakadék az elmélet és a gyakorlat között - írta a Népszabadság.