rss      tw      fb
Keres

Október helyett tavasszal lesz diákparlament

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 4:04

Október helyett jövő tavasszal rendezik meg az Országos Diákparlamentet, az oktatási államtitkárság azért döntött a halasztás mellett, hogy már részletes tájékoztatást tudjon adni az új közoktatási törvényről.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma honlapján közzétett tájékoztató szerint a diákparlament küldötteit az új időpontról, valamint a találkozó részleteiről levélben értesíti az államtitkárság.

Az oktatásért felelős államtitkárság azért kezdeményezte a diákparlament ülésének elhalasztását, mert a későbbi időpontban nyílik lehetőség arra, hogy a fórum résztvevőinek részletes tájékoztatást adjon a diákok, pedagógusok és szülők jogai és kötelességei között harmóniát teremtő új közoktatási törvényről.

A rendezvény helyszíne nem változott, a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban tartják majd a parlamentet.

Az Országos Diákparlament a magyarországi diákönkormányzatok képviselőiből álló országos tanácskozás. A Diákparlament célja, hogy a diákok jogainak érvényesüléséről, hatékonyabbá tételéről ajánlást fogalmazzon meg az oktatás szereplői számára.

Az Országgyűlés a közoktatási törvény 1996 évi módosításával illesztette be Diákparlamentet a jogszabályba. Eszerint az általános és középiskolák küldötteit legalább háromévente össze kell hívnia az oktatásért felelős miniszternek.

A parlament szervezése az Országos Diákjogi Tanács szakmai felügyelete mellett zajlik.

A rendszerváltás utáni első Diákparlament 1997. május 1-én ült össze az Erkel Színházban. Az elmúlt évek során tartott eddigi hat rendezvényen több mint hétezer küldött regisztrálta magát.